Halburger és fűszeres pontyszelet
- Részletek
- Kategória: Húsételek
- Létrehozva 2013. május 02. (csütörtök) 18:55
A pontyot filézzük ki (ha szerencsénk van már filézve kapjuk). A filéket szeleteljük fel és mélyen, 2-3 mm-enként irdaljuk be (a bőr legyen alul az tartja egyben a szeletet). Felhasználás előtt legalább 3 órával sózzuk le. Ez segít abban, hogy az esetlegesen megmaradt szálkák később ne okozzanak problémát. Volt szerencsém látni, amint Hugh Fearnley-Whittingstall a River Cottage egyik részében csipesszel szálkátlanított egy csukát, az irdalós-sózós módszer határozottan egyszerűbb. (Ez persze Hugh érdemeit egyáltalán nem csökkenti!)
Ha eltelt az érlelési idő válasszunk ki néhány igazán szép szeletet és fűszerezzük kedvünkre (mi most apróra vágott fokhagymát, borsot, oregánót és citromos kakukkfüvet használtunk) és még egy kicsit pácoljuk.
A maradék halszeleteket (4 nagy húspogácsáshoz kb. fél kg-nyi húsra van szükség) daráljuk le, ízesítsük borssal és formázzuk kedvünk szerint.
Grillen vagy akár serpenyőben süssük meg a halburgereket és a halszeleteket.