Tavaszodik ?

Tavaszodik ?

Határozottan javul az idő, a héten két (kettő) egész napon sütött a nap! Már nagyon kellett, mert az állandó borongástól nem volt kedven semmihez. (Persze most már második napja esik, de egyszer csak abbahagyja.) Tyúkjaink is tavaszt éreznek, már két tojást tojtak! Csak így tovább tyukicák, már csíráztatom a lucernát, hogy fokozzam a tojókedvet.

A lakásban is mutatkoznak a tavasz első jelei: a laposborsót ellepték a zsizsikek!!! Első gondolatom az volt, hogy elégetem az egészet... 

Végül alig egy órácska alatt kiválogattam, és főztem egy Jamie Oliver ihlette (eredetileg: A pucér szakács, 27. old. Csicseriborsóleves póréhegymával) Laposborsóleves-t. A maradék laposborsót gondosan befőttesüvegbe zártam nehogy az egész lakást ellepje a zsizsik. Az már csak hab volt a tortán amikor a Lenmagos fonottas készítésekor a rozslisztben molyokat találtam. Ekkor már rutinosan vettem elő a szitát, és átszitáltam. Megvizsgáltam a készleteket, megállapítottam, hogy a gondok forrása a gríz, csak egyszer használtam még túrógombóchoz, így a közel kilónyi grízt a tyúkok darájához kevertem. A többi bontott zacskóban nem láttam gyanús jeleket, de azért mindet külön nejlonba tettem, biztos ami biztos. Ha holnap meglepnének a hangyák már nem is csodálkoznék...

Esténként Váncsa István Lakoma c. könyvét olvasgatom (kritika a könyvről itt és itt), nem állítom, hogy az arab konyha könyvben szereplő összes receptje a mindennapjaink részét képezi majd, de a Marokkó grillcsirke (djej mechoui) nem most készült el utoljára. A google 3670 találatot adott a djej mechoui-ra, a receptek elég eltérőek voltak. Így, hivatkozva a szerzőre, mely szerint "másfelől én - a közkézen forgó szakácskönyvek többségének a szerzőivel ellentétben - némi önállóságot tételezek fel az olvasóról" bátorkodtam némileg változtatni a recepten - kőmozsár nem lévén konyhánkban a hozzávalókat késsel aprítottam fel, és a korianderzöldet kihagytam a fűszerek közül, zöldhagyma hiányában pedig egyszerűen vöröshagymát használtam.