Lusta kenyér dagasztás nélkül

 

Egy nagyobb, magas falú edényben keverjünk össze 0,5 kg lisztet 1-2 teáskanál sóval, 1/2 teáskanál élesztővel és 3-4 dl vízzel, hogy sűrű nokedli állagú masszát kapjunk. Fedjük le és hagyjuk kelni 12-18 órát (de egy egész napot is maradhat).

A sütőt gyújtsuk be, tegyük be üresen az edényt amiben a kenyeret sütni fogjuk és legalább 30 percig melegítsük. Amig melegszik a tésztát borítsuk ki vastagon meglisztezett felületre és lisztes kézzel formázzuk meg (nem nagyon hagyja magát, de nem kell tökéletességre törekedni). Amikor a sütő meleg vegyük ki az edényt és a tésztát ügyeskedjük bele (ne sajnáljuk a lisztet a kezünkről). Tegyük vissza a sütőbe és 30 percig süssük fedő alatt, majd a fedőt vegyük le és süssük további 10-15 percig. Ne ijedjünk meg, ha égett szagot érzünk, az alját megkaphatja egy kicsit, de a belsejének kell ennyi idő.