Árpapirítós

Egy virág alakú sütőformához* :

10 dkg árpalisztből (darált árpagyöngy), 15 dkg sima lisztből, 5 dkg olvasztott vajból, 1/2 csomag szárított élesztőből vízzel dagasszunk kenyértésztát. Kb. 1 óra alatt kelesszük duplájára. Ha megkelt gyúrjuk át és sodorjunk belőle akkora rudat ami nagyjából végigéri a formát. Kelesszük megint addig, míg kitölti a formát. Forró sütőben süssük kb. 20-25 perc alatt készre (tegyük a sütőformát tepsire, mert a tészta néha túlnőhet a formám. A formában hagyjuk kihűlni. Vágjuk kb. 1 cm-es szeletekre és pirítsuk meg.

A formában sülő kenyértésztáról elég nehéz megállapítani, hogy mikor van készen. Inkább kicsit sületlen legyen, mint égett. Ha nem sült át rendesen (én így jártam), akkor sütőben pirítsuk készre a szeleteket.

* Egy virág alakú fém spagetti tartóra hasonlít. Legalábbis férjem, így mutatta be nekem a piacon - a csillag formájú párja sajnos nem került elő.