Sárgabarack lekvár
- Részletek
- Kategória: Befőzés
- Létrehozva 2012. július 09. (hétfő) 21:06
2 kg érett barackot alaposan megmosunk, a romlott részeket kivágjuk (ha túlérett, locsos az nem baj, ha még nem indult romlásnak). A barackokat kedvünktől és időnktől függő darabokra szeleteljük.
A szeleteket fazékba, lábasba (ki miben szeret lekvárt főzni, vagy miből van megfelelő méretű) tesszük és elkeverjük kilónkét fél kg cukorral és kevés (kb. kávéskanálnyi) citromsavval .
Legalább egy éjszakán át pihentetjük. Ha másnap reggel netán nincs időnk lekvárfőzéssel indítani a napot, akkor időnként megkeverjük és kifőzzük, amikor időnk engedi. (Azt azért ne várjuk meg, hogy forrásnak induljon, hiszen nem pálinkát akarunk készíteni.) A lekvárt addig főzzük, míg szépen besűrűsödik (30 perctől 1 óráig is eltarhat). Időnként megkeverjük, de ha szép takaréklángon főzzük nem kell folyamatosan kevergetni, és a képződő habot is szépen elfővi. Tiszta üvegekbe töltjük és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Ebből a mennyiségből 2 liternyi lekvárt kapunk.