Linzertésztás keksz
- Részletek
- Kategória: Édes sütemények
- Létrehozva 2012. december 17. (hétfő) 21:09
15 dkg vajat kézi mixerrel (gépi habverővel) keverjünk habosra. Adjunk hozzá 5 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 db tojássárgáját és 10 dkg reszelt marcipán masszát és még mindig géppel, a legmagasabb fokozaton keverjük össze. Alacsonyabb fokozaton adjunk hozzá 25 dkg lisztet. Majd kézzel gyúrjuk sima tésztává, 30 percig pihentessük a hűtőben. Nyújtsuk ki 3-4 mm vékonyra és szúrjuk ki a kekszeket. Tegyük tepsire, és nyomdázzunk!!!!! Sütőtől függően 150-170 fokon 10-12 percig süssük, míg a szélei világosbarnák nem lesznek. A tepsin hagyjuk kihűlni.
Tapasztalataim a tésztával: nehéz nyújtani, mert morzsálósan törik (sok a liszt?), viszont szerencsére nem ragad. A keksznyomdát óvatosan nyomjuk, ha túl mélyre sikerül "kettétörik" a keksz. Készítsünk elő fogpiszkálót, ha tisztítani kell a nyomdát, az ékezetek is ezzel pótolhatók. Ha kevés a tepsink szépen fel lehet venni sütés után is. Ebből az adagból nekem 35 db keksz lett. Finom!