Schnitzer Getreidemühle FE

A legalacsonyabb glikémiás indexű (nem adtam fel testsúlycsökkentő terveimet) könnyen hozzáférhető gabonánk az árpa. Hántolt árpát szinte bármelyik élelmiszerüzletben beszerezhetünk - árpalisztet beszerezni szinte lehetetlen. A házi árpaliszt előállítási kísérleteim többnyire sikeresek voltak - csak egy kávédarálót sikerült elfüstölnöm. A webboltok számtalan (inkább csak jónéhány) kézi és elektromos házi malmot kínálnak - az áruk sajnos elég borsos. Hónapok teltek el kitartó kereséssel a használt cikkek között a helyi piacon, de végül megtaláltam!!!

Természetesen Apa rögtön hozzálátott a tisztításhoz. A malomkövek eltávolítása után kiderült, hogy előző gazdája lenmagot kívánt őrölni - ezt sajnos a házi malom nem bírta el. 

A képen a tisztításhoz megfelelőnek ítélt kézi drótkefe is látható -  amit elég gyorsan felváltott az elektromos drótkorong:

A tisztítást követően már csak gyorsan össze kellett szerelni a szerkezetet (a hozzáértők felfedezhetik a 300 W-os motort, a bordás ékszíjhajtás sajnos nem látható):

 éés próbaőrlés:

Még egy kis tisztogatás és már készülhetett is az 1975 és 1999 között gyártott használt (,de újszerű állapotba hozott) malmunkon az első teljes kiőrlésű árpa-búzalisztünk:

A végeredmény: Teljes kiőrlésű árpa és búzalisztből készült kenyér

Ui: Ha valaki tudja mi célt szolgál a malmon a fehér kapcsoló alatti fekete kis gombocska kérem írjon!