Csalán és mák

Végre sikerült lúgot szereznem szappankészítéshez! A szappanhoz lúgot (NaOH, nátrium-hidroxid) a legnehezebb beszerezni közeli vegyszerbolt hiányában. Erősen maró anyag lévén a legtöbb webáruházban csak személyes átvétellel rendelhető. Kitartó türelemmel ez is sikerült megoldani. Nagyon sok receptet néztem már, de végül az első hideg eljárással készült szappan szinte teljesen saját recept alapján készült. A magyar nyelvű oldalakon  a kertész szappan nem túl népszerű kategória. Az angol nyelvű recepteket böngészve megállapíthatjuk, hogy a kertész szappan nem sokban különbözik egyéb szappanoktól. A legfontosabb eltérés talán, hogy hozzáadott dörzsanyagot (leggyakrabban kávézacc, mogyoró vagy egyéb csonthéjas darálva, magvak) tartalmaz. A tisztítóhatást én mákkal, bodza és hárs olajjal igyekeztem fokozni, hogy némi bőrápoló hatásról is írhassak csalánlevet adtam a szappanhoz. Íme az első Csalános mákos kertész szappanom:

Mákot és csalánt nem csak szappanba tettem a hétvégén. Kertünk friss füveiből (főként csalánból) egészséges és finom levest főzhetünk:

Néhány Túrós mákos rúddal tálalva még  a válogatósabbak is hajlandóak megkóstolni a Csalánleves (tavaszi fűleves)t: