Itt a hőség

Legalábbis minden időjárás előrejelzésben ezzel fenyegetőznek. Fontos és helyénvaló tanácsokat adnak, hogy mindenki figyeljen a megfelő folyadékbevitelre, lehetőség szerint mindenki kerülje a tűző napot, a legmelegebb órákban húzódjunk be a hűvös lakásba. Arra sajnos nem hívják fel a figyelmet, hogy mindenki gondolkodjon el egy kicsit mennyi az ő szerepe a klímaváltozásban, és amin tud változtasson. Első kis lépésnek megteszi, ha a palackozott vizeket, üdítőket csapvízre cseréljük. Az ásványvizek jók (részletek itt), de ma Magyarország legtöbb területén az ivóvíz fogyasztásra alkalmas, ha nem szükséges ne szaporítsuk a műanyag szemetet. A csapvíz élvezeti értékét rontó klórszag szűréssel vagy szellőztetéssel javarészt eltávolítható.

Mi még bírjuk a hőséget, a kert kissé lankadt ugyan, de katasztrófa nem történt. Lassan sikerül az egész kertet kiszabadítanom a fű fogságából, így napvilágra kerülnek az eddig eltűntnek hitt  palánták és vetemények. A zöldségből (petrezselyemből) sajnos most is csak néhány szálat találtam, de talán elegendő lesz a zöldje hogy készüljön egy gyors Pesto petrezselyemzölddel és tökmaggal. A lencse házikerti termesztésére tett kísérleteimet befejezem. 2 m2 nagyságú területen csak egy gyenge kis levesre való termett, és azt is macerás volt kifejteni. Azért van amire büszkék vagyunk a paradicsom például szépen terem:

A fügefácskánkon (most is, mint minden télen elfagyott egy része) még soha nem volt ennyi gyümölcs és remélhetőleg ebben a melegben beérnek majd:

Aki alaposan megszemléli a képet, az észreveheti komolyan vesszük a hőséget. Az óra alatt, az ajtón árnyékolás és a lakás hűvösének megtartása érdekében fehér vászon takarja az ajtót. A megoldás nem túl dekoratív, viszont olcsó és gyorsan kivitelezhető. Használt vászonból szabjunk megfelelő méretű darabokat, szegjük be és varrjunk akasztókat (ha gumiból készül, úgy könnyebb vele bánni később) a sarkokra. A megfelelő helyre üssünk be néhány szöget és akasszuk fel az "árnyékolót".

Amikor a kertben meleg van és kellőképpen elfáradtunk, akkor a hűvösben hozzálátunk a befőzéshez. Még itt-ott található büszke (egres), ha sikerül hozzájutnunk egy kilónyihoz máris nekiláthatunk a Büszke lekvár készítésnek. 

A sárgabarack sajnos rosszul termett az idén, így az ára magasabb a szokásosnál (eltettem néhány szép magot, próbálkozunk a vetéssel, hátha saját gyökerén kevésbé érzékeny a gutaütésre, mint az oltvány), de még így is megéri házi Sárgabarack lekvárt készíteni.