Még mindig almázunk

Még mindig almázunk

 

Szerencsére még mindig van házi, bio almánk - sajnos egyre kevesebb és már csak néhány napra elegendő. De amíg van dőzsölünk az almás "mindenfélékben". Nem maradhatott ki az örök klasszikus Almás süti  sem:

A birsalma is kezd érni, éregetni... A magam részéről eddig még nem találkoztam érett birsalmával. Két fajtáját különböztetem meg: 

1. félig éretten lepottyan a fáról, szorgalmasan összeszedjük, hogy érjen még kicsit - a kukac kimászik, a helyén támad a penész

2. az almának sikerül a fán majdnem beérni, de ott kimászik a kukac, és a helyén támad a penész...

A penészt még csak-csak sikerül megelőzni, de a kukac (almamoly) nélküli birsalma csalás!

Birsalma érlelési kísérleteim rendre csődöt mondanak, de szerencsére cukor hozzáadásával a félérett birsből is sok finomság készíthető, hogy a legegyszerűbbeknél maradjunk: Birsalma befőtt és kompót a Fűszeres csirkemell-lhez.