Kövér porcsin

 

Kertünket a múlt heti eső, a meleg nyári idő és a kapálás lazasága miatt ellepte a hájfű. A szakirodalom kövér porcsin, portuláka és még tudományosabban Portulaca oleracea néven ismeri. 

Néhány nap alatt szép zöld, harsogó felületet alkot. A képen paprika és eper látható még a "nagy zöldségbe" olvadva. A szomszéd kertekből nézve nehezen magyarázható ekkora hanyagság. Védelmemre a következőket hozom fel (dr. Balázs Sándor - dr. Filius István - dr. Hodossi Sándor: Zöldségkülönlegességek, Jekka McVicar: Új füves könyv és Marie-Luise Kreuter: Biokert című könyvei alapján):

1.a vadon termő és termesztett portuláka fajok között nincs lényeges eltérés (a portulákát már az ókori népek is termesztették, Angliában I. Erzsébet uralkodása idején igen népszerű volt, Németországban is nagy területeken termesztették, Hollandiában ma is termesztik)

2. a hájfű igen gazdag vitaminokban: A, B1, B2; mésztartalma 130, foszfortartalma  70 mg, az ómega-3-zsírsavak bőséges forrása

3. változatosan elkészíthető: saláta, leves, főzelék, de fogyasztható önmagában egyszerűen nyersen is - íze zöldborsóra emlékeztet, egy kicsit kesernyés, sós utóizzel

4. gyakorlatilag ingyen, munka nélkül juthatunk egy újabb ízletes, tápláló zöldséghez (ha valaki nem bízik abban, hogy a hájfű évről-évre magától megjelenik a kertben annak a termesztéséről itt:Kövér porcsin (Portulaca oleracea var. sativa))

Persze azért szertenénk paprikát is enni, így a kapálás nem maradhat el, de előtte még szedtem egy jókora adag hájfüvet, és gondolva a télre készítettem belőle "konzervet" is,Kövér porcsin (hájfű) konzerv.

Rengeteg ötletem van, hogy mi mindent lehetne még hájfűből készíteni (pl. hájfüves, sajtos lepény), de a rekkenő meleg miatt napok óta "hideget" eszünk . Nem panaszkodni akarok nálunk még csak 25 fok van a lakásban, de igen nagyra nőtt a szememben a nyári konyha. Nagyon szeretnék egyet (lassan a család is elunja a müzli, sajt, túró, tej, saláta, rántotta néha egy kis tészta menüt), úgy néz ki palackos gáztűzhely már lenne - csak hely kell...