Adventi díszek

 

1. Hosszúkás asztaldísz

Egy megfelelő, peremes alapot, akár virágláda alátét is lehet (nekem sikerült egy szép, négy gyertyás alapot szereznem) béleljünk ki 1 cm vastagon "nedves" tűzőhabbal, a gyertyáknak rögzítsünk gyertyatartót az alaphoz, vagy emeljük ki a tűzőhabot és használjunk gyertyatüskét (talpas pohárba állított gyertyákkal is szép lehet). A tűzőhabot nedvesítsük be bőségesen kb. fél óra múlva öntsük le a felesleget. Addig zöld ágakból ( én fagyöngyöt, buxust és borostyán termést használtam) vágjunk 3-4 cm-es ágacskákat és az alsó 1 cm-ről távolítsuk el a levelet.  Néhány tobozt szúrjunk a tűzőhabba, a szabadon maradt részeket szurkáljuk teli a zöldekkel. Apró fehér és matt ezüst karácsonyfadíszeket is szúrjunk elszórtan az alapba. A gyertyákra gombostűvel tűzzünk színes szalagot (teamécses oldalára ragaszuk fel) és rögzítsük a díszen. Időnként itassuk fel újra vízzel a tűzőhabot, hogy sokáig szép maradjon.

 

2. Nagyon egyszerű, illatos konyhai dísz

Nagyobb üveg teamécses tartóba, szép befőttes üvegbe, pohárba tegyünk mécseseket. A mellettük üresen maradó helyet a mécses pereméig töltsük fel karácsonyi fűszerekkel (ánizs, szegfűszeg, fahéj, csillagánizs, borókabogyó). Már így is nagyon jó mézeskalács illatuk lesz, de ha meggyújtjuk a mécsest, még illatosabbak lesznek.