Nők Lapja 7. hét

Csütörtök: a tükörtojást megtartottuk! 

Péntek: ismét szabadon választott ételek lettek, nem készült felsál. Tofut grilleztem és tortillalapba tekertük, egy kis saláta és kész. Gyors és szerintünk finom.

Szombat: rántott leves nem készült. A túróscsusza helyett túrós tészta lett, több a cukor, de nem halt meg egyetlen malacka se... Kertészkedtünk kicsit, gyors ebédnek jó volt így. Képet elfelejtettem csinálni. A friss levegő meghozza az ember étvágyát :)

Vasárnap: tejfölös gombaleves, hevesi aprópecsenye vegán húspótlóból. Citromtortára nem volt jelentkező. (Apa nem szereti a citromtortákat, citromos süteményeket, sőt szerinte máktöltelékekbe is teljesen felesleges a citromhéj. 

Az aprópecsenye "furára" sikerült, a borsófehérje alapú húspótló már fűszerezve volt, így kicsit elnyomta a majoranna ízét. Nem lett klasszikus, de emlékeztetett rá.

Hétfő: paradicsomleves, zöldborsópörkölt nokedlival/vel(?). Teljesen véletlenül alakult úgy, hogy a Nők Lapja a névnapomra a kedvenceimet tervezte, de nagyon örültem neki. A paradicsomlevest cukrosan és rizzsel szeretem. Ha gyerekkoromban elhagytam a családi fészket (jellemzően nyári táborok miatt), mindig ezt kértem anyukámtól a hazaérkezés napjára és persze túrógombócot. Anyukám ezt mindig el is készítette, apukám kicsit éhezett :), de mindig akadt egy kis sült szalonna, maradék pörkölt, amivel kiegészíthette ezt a sovány kosztot.

A húsmentes pörköltek közül pedig a legjobb a zöldborsó, gondolom ezzel mindenki egyetért. A fagyasztónak köszönhetően nem kell rá tavaszig várni!

Kedd: a péntekről maradt tortillalapok, a vasárnapról maradt vegán húspótlóval és a múlt heti disznótoroshoz vásárolt fél lilakáposztával, az utolsó sütőtök egyikével és a legutolsó téli retkekkel* készült salátával.

*Szombati kertészkedéskor szedtem ki őket, a legszebbeket "visszaültettem" magfogáshoz. Már évek óta a saját "francia vörös téli retek" magjaimat vetem, nekem jobban bevált, mint a feketeretek.

Szerda: zöldséggolyós nokedli paradicsom kukaccal** és zöldbabbal. Ez az étel ötvözni próbálta a zöldbab főzeléket a Galuska felhasználása c. recepttel. A zöldséggolyók és a héten tálalt vegán húspótlók egy szerencsés 70%-os Lidl váráslás eredményei.

Galuska felhasználása: kizsírozott tűzálló tálba tesszük a galuskákat és rétegezve meghintjük reszelt sajttal. Tetejére zsírt csepegtetünk és sajtot szórunk. Készítsünk mellé paradicsommártást. A mártásba személyenként egy-egy buggyantott tojást ütünk. Megmaradt kifőtt metéltet is felfrissíthetünk így.

Összegzés: a receptek közül a legegyszerűbb készült el (ami kimaradt: gombócleves, töltött felsál, egybesült vesepecsenye, citromtorta, máglyarakás). A húsos - főként marhahúsos- recepteket kerültem, ez annyira jól sikerült, hogy egész héten nem ettünk húst. Maradékot nem dobtunk ki ( a lila káposztából még van, de majd sorra került, szerencsére jól tárolható). Gratulálok Kedves Apa!

**paradicsom kukac: paradicsom passzírozáskor a gép végén távozó magok és héj. Sózzuk, (ha van kéznél nyers piros- vagy csípős paprika azt is teszünk bele) hőkezeljük, kisebb üvegekben dunsztoljuk, mint a lekvárt. Télen paradicsom pótlásra használható.