Nők Lapja 3.hét

l

Csütörtök: a bableves konzerv babból készült, hármunknak teljesen elegendő ennyi, gyorsabb és nem kell a kuktát mosogatni :)

l

A káposztás kocka alternatív tésztával: rosszul emlékeztem, nem volt itthon nagykockánk, de máskor is készült már egyéb tésztával (orsóval finomabb, de nem akartam új csomagot bontani). Káposztánk kicsit "hóka", mert nem szeretem cukrosan...

Péntek: eltértünk az előírt menütől, de nálunk (főként ha itthon van a leányzó) ez a szokásos pénteki vacsora: hamburger hasábkrumplival, salátával.

Mióta kevesebb húst eszünk készül húsos és tofus változat. Apa együtt szereti a "duplaburgert", és többnyire fordítva sikerül összeraknia :)

Emlékeztetőül az eredeti étlapra, hogy legyen zöld leveles az asztalon (spenót helyett) meleg fodros kel salátát csináltam (vágott kel olajon megdinsztelve fokhagymával, sóval, borssal, tetején krémfehér sajt, esetleg pirított magvak).

Szeretem a fodros kelt, nagyon jól bírja a téli hideget, tavaszig elálldogál a kertben. Nincs hűtés, fűtés, konzerválás, csak szedjük... Most így néznek ki (2024.01.19.):

Szombat: rántott leves úgy járt, mint múltkor. Még most se éreztük úgy. hogy nagyon hiányozna. Kolozsvári káposzta majdnem a recept szerint készült. Darált hús helyett lencsés, gombás, diós rizzsel. Itt lehetett a hiba, mert nekem kiborítás után szétdőlt, de az íze finom volt.

Kolozsvári káposzta (4 személynek): Hagymás zsírban pároljunk meg lé nélkül fél kg savanyúkáposztát. Külön készítsünk el 12 dkg rizst zsírban, vízben puhára párolva. Külön pároljunk át 25-30 dkg darált sertéshúst borssal, sóval, bő zsíron. Béleljük ki a lábast rétestésztával és abba rakjuk bele előbb a káposzta felét, majd a rizs felét, hús felét, újra káposztát, rizst, húst, közben tejfellel öntözzük. Végül betakarjuk rétestésztával és a sütőben jól átsütjük. Kiborítva, mint egy tortát, úgy tálaljuk.

Vasárnap: zellerkrém leves (szárzellerből, már két hete halványodott a spájzban - mindig befőttes üvegbe állítom és öntök alá egy kis vizet - arra várt, hogy filmezős estén chips helyett elrágcsálom, de ez nem történt meg...- tejszín nélkül készült, egy kis vörös lencsét főztem bele, az sűrítette) Reggel szarvascomb volt akciós címkével. Ennek kb. a felét (30-40dkg lehetett) fél adag Express vajastésztába (recept a 2. hétnél) bugyolálva, áfonya lekvárral megkenve sóval, borssal sütöttem.

A tésztából fél adag is sok volt, a végein túllógott, de megsütve finom volt a hús, a héjában sült édesburgonya és a céklasáta mellé. A lekvár kicsit sok lett, ezért szeleteléskor ledobta bundáját a hús.

Egytojásos püspökkenyér: habosra keverünk egy egész tojást 28 dkg cukrot, kevés sütőport 28 deka lisztben elvegyítjük, a püspökkenyér töltelékeit (birssajtot kis kockákra vágva, mazsolát, tört diót, cukrozott gyümölcsöt- mi csokoládét is) kb. 25 dkg-ot és felváltva a cukros tojáshoz tesszük 3 dl tejjel. Kikent, kiszórt formában, lassú lángon jól átsütjük.

Hétfő: maradék leves, tejfeles burgonya

Tejfeles burgonya: Egy fej vöröshagymát finoman megvágunk, zsírban sárgára pirítjuk. Rárakjuk a hámozott, kisebb szeletekre vágott burgonyát, megsózzuk és kevés vízzel, fedő alatt puhára pároljuk. 2-3 deci tejfölben lisztet habarunk, ráöntjük a majdnem kész burgonyára, elkeverjük és pár perc múlva tálaljuk. Nagyon finom!

Kedd: lencseleves, corndog. A lencselevesről nincs sok írni való:

A corndognak története van. Apa vásárolni volt (soron kívül, mert fogytán volt a tejfölünk) és nem tudott otthagyni egy csomag akciós címkés frankfurti virslit. A corndog azóta izgat mióta leánykánkkal megnéztük a hupikék törpikék élőszerpelős feldolgozását. Ha valaki látta: nem, nem tettünk bele mogyorót! Kb. vakon kezdtem hozzá kukoricalisztes palacsintatészta és panír. A végére rájöttem, hogy a panírba nem forgatni kell, hanem rá kell szórni. A pálcika fontosnak bizonyult, nélküle leült az olaj aljára és "lesült". Még egy apróság, ha sokáig sül a virsli kilövi magát a bundából. A képen jól látható a fejlődés, az utolsók már egészen mutatósak.

Szerda: leves nem készült, a pörköltet pedig a vasárnapról félretett szarvasból főztem.

Összegzés: Vasárnapra nem az egytojásos püspökkenyér szerepelt az étlapon, hanem Meleg torta (összegyűjtött tojásfehérjéből), nem sikerült 5-6 db-ot összegyűjteni. Igyekszem követni az étrendet, de már sok étel kimardt. Sok tejföl fogy és kevesebb a saláta, zöldség, mint szeretném. (Persze akkoriban nem volt ekkora friss kínálat télen.) A krumplis recepteknél gyakori, hogy nem ír mennyiséget. Lehet, hogy volt egy általánosan elfogadott egység, ha krumpli akkor az 1 kg? Ez azért érdekes, mert a többi hozzávaló viszonylag pontos (tejfeles burgonya, múlt héten burgonyakarikák). A tejfeles burgonya tényleg finom, nem hiányzott mellőle a marhahús, mi salátával ettük.