Nők Lapja 2. hét

Csütörtök: lebbencsleves nem készült. Megesszük, ha valahol megkínálnak vele, de én még nem főztem. Apánál ez is köretet körettel kategória, mint a grízes és krumplis tészta... A daragombóc jól sikerült, a prézlit én készítettem szikkadt vegyes pékáruból (ZFW), szilvát semmilyen formában nem leltem a kamrában, de baracklekvár se rontotta el. Frissen könnyű kis gombóckák, lányunknak jobban ízlett, mint a túrógombóc.

Daragombóc: Forraljunk fel 7 dkg vajat vagy libazsírt 4 dl tejben. Ha forr belefőzünk 18 dkg darát, és addig főzzük, míg elválik a kanáltól. Még langyosan beledolgozunk 2 db egész tojást, pici sót és vizes kézzel kis gombócokat formázunk. Azokat fedő alatt, kissé sós vízben 10-15 percig főzzük.. Lecsurgatva pirított zsemlyemorzsába tesszük és fahéjas cukrot vagy szilvaresztert adunk mellé.

Péntek: karfiolleves helyett zellerleves készült (ZFW, karácsony óta őrizgettem egy szép zellert, és kezdett öregedni).

Rántott hal helyett halrudacskát terveztem főként a lányunknak, aki nem szereti a ruszlit. Sajnos csak pénteken este derült ki, hogy lemaradt a bevásárló listáról... de volt még fagyasztott lazac. Kényszer megoldás volt, de egy fagyott filét 15 perc alatt meg lehetett párolni a mini grillben (a lazacfilé szintén a karácsonyi bevásárlás "eredménye", még maradt 3 db). A babsalátához megfőztem az előírt fél kg babot, de 2 kg krumplit soknak talátam. Végül a babból is csak kb. negyedéből csináltam salátát. A főtt krumpliból lett külön majonézes burgonya saláta is. A mártás nagyon finom, jól helyettesíti a majonézes tartármártást.

Babsaláta (6-8 személynek): fél kg babot puhára főzünk, ugyancsak 2 kg burgonyát héjában. A leszűrt babhoz tesszük a lehámozott, karikára vágott burgonyát, bőven reszelt hagymát, kevés sót, cukrot. Besamelmártással vegyítjük össze. Mártás: 6 dkg vajat, 3 dkg lisztet tűzön sápadtra elkeverünk. Ha langyos belekeverünk 3 tojássárgáját, mustárt, fél liter tejfelt. Ha önálló vacsora lesz, tegyünk hozzá két, finom metéltre vágott heringet. Vendéglátáskor ezt a nem drága és kiadós salátát elvegyíthetjük fél deci vízben feloldott és átszűrt 8 lap zselatinnal, kevés citromlevet csepegtetünk bele és vizezett formában pár órára hidegre állítjuk.

Szombat: nyúlpástétom nem készült (1958-ban kb. egy kg aprólék ára 7 Ft volt- ezt az információt a recept tartalmazza, most egyszerűen nem kapható. Háztól tudtunk volna venni nyulat, de egyszerűbb volt így.) A péntekről maradt babsalátát ettük vegán rudacskákkal.

Vasárnap: paradicsomleves, ha ezt hallom vagy olvasom nekem erről az édes rizses változat ugrik be. De szerencsére menü nem tartalmaz megkötést, ezért a pénteki maradék zellerlevest újítottam fel sűrített paradicsommal és kakukkfűvel -  így készült a sós paradicsom krémleves. Sajnos a szokásos reggeli portyán nem volt akciós nyúlhús (csak gerincet magában nem lehet kapni + magyarázat pénteknél) maradt a csirkecomb. A burgonyakarikába/krumpli pogácsába nem tettem petrezselyemzöldet, de hogy ne maradjon ki teljesen készítettem vele mártást. (A mártásos csésze nam passzol egyik étkészeletünkhöz se, de szerintem annyira szép...)

Burgonyakarikák: A burgonyát megfőzzük, lehámozzuk, áttörjük. Összedolgozzuk 5 dkg vajjal, 2 tojással, pici sóval, finomra vágott zöldpetrezselyemmel és annyi liszttel, hogy könnyű tésztánk legyen. Lisztezett deszkán kinyújtjuk ujjnyi vastagra, kiszúrjuk és forró zsírban mindkét oldalán kisütjük. (A receptben nincs megadva a krumpli mennyisége, ez kb fél kg-ból készült felezett mennyiségű vajjal és tojással.)

Az Express vajastésztától féltem. Nagyon soknak éreztem a vajat és a tejfölt, de nagyon szépen összeállt a rétesliszttel. Nyújtáshoz ne sajnáljuk a lisztet! Szilárdabb lekvárunk nincs itthon, ezért datolyát vágtam apróra és azzal töltöttem, hogy édesebb legyen a végeredmény a tésztához adtam 1 tasak vaníliás cukrot. Egy kicsit süthettem volna tovább. Csak egy kicsit.

Express vajastészta: Deszkára teszünk 20 dkg finom grízes lisztet, 20 dkg nagyon hideg vajat vagy margarint, és 6 evőkanál sűrű tejfellel, pici sóval sima tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk jó vékonyra, kockákra vágjuk, szilárdabb lekvárral megtöltjük, táskaformára összehajtjuk és forró sütőben előbb felső, majd alsó lángon megsütjük.

Hétfő: rántott leves helyett bableves a péntekről maradt babból, mákos tészta (vékony csíkkal jobb lett volna, de apának, aki nagyon-nagyon szereti a mákot, így is kedvére való volt)

Kedd: nem lehetelen kuktában húslevest főzni hétköznap este, de most kihagytam. Annyira régen főztem sárgarépa főzeléket, hogy inkább abból csináltam nagyobb adagot, húspogácsa helyett lapka sajtos pirítóssal. Sok baj nem volt az elkészítéssel :)

Szerda: rakott makaróni helyett rakott tonhalas, kukoricás metélt sajttal a hétfőről maradt tésztából.

Összefoglaló: a nyúl aprólék és gerinc kimaradt, húst pénteken (hering, lazac), vasárnap (csirkecomb) és csütörtökön (tonhal konzerv) ettünk. A klasszikus levesek - lebbencs- és rántott leves - nem készültek el, nem főzöm őket és most is leszavazta a többség. Többet főzök és többet mosogatok, mint eddig. Elég sok a maradék is, de még sikerült megenni néhány napon belül vagy újraéleszteni valami más módon. Hiányolom kicsit a rizst és a savanyúságokat.