Nők Lapja 1. hét

Az első héten késve kezdtünk... A menü az újságban csütörtökkel kezdődik, de mi csak szombaton ébredtünk, ezért ez a hét hiányos. Íme az étlap:

Szombat: székely káposzta - nálunk inkább savanyú káposzta leves. Hús és tejföl nélkül főztem, de az asztalon igény szerint került rá tejföl és kolbászkarika

Túrós palacsinta - volt túrós is + lekváros, mákos, kakaós - mindenki azzal tölthette, amivel kedve tartotta

Vasárnap: a zöldségleves leves zöldborsós lett (karácsony előtt túlvásároltam magam, a fagyasztó csurig - most fogyott egy kis zöldborsó), spékelt fehérpecsenye helyett bőrös karaj készült, burgonyapüré, cékla 

A tejfel-fánkot már beharangoztam a múltkor. A legjobb fánk, amit eddig próbáltam. Kiadós, finom. Felvesszük a család hagyományos ételei listára (farsang első vasárnapja).

Tejfel-fánk

Hozzávalók: 35 dkg liszt, negyed liter tejfel, 3 tojás, vaníliás cukor, evőkanál olaj, parányi só, 3 dk élesztő, kevés tej

A lisztből a megkelesztett élesztővel, a kissé megmelegített tejfellel, a tojásokkal, 2 evőkanál vaníliás cukorral, parányi sóval, evőkanál olajjal sima, könnyű tésztát dolgozunk ki. Azonnal kiborítjuk a lisztezett deszkára, fánkformával kiszúrjuk és a deszkán hagyjuk kelni, Ha duplájára nőttek, bő zsírban lassan sütjük.

Volt egy kis csavar az elkészítésében: úgy terveztem, hogy 10-kor kell kezdenem, ha ebédig ki akarom sütni. Bedagasztottam, kicsit keménynek tűnt a tészta, ezért adtam hozzá tejet, kiszaggattam, letakartam a fánkocskákat, sok sikert kívántam nekik, megállapítottam, hogy jól állok az idővel, elmostam a kézi mixert, tálat és előkészültem a leveszöldségek pucolásához. Hazaérkezett apa vetkőzik, cipőt vált, és megköszöni, hogy behoztam a tojást...(csak a cipőszekrényig jutottam vele, ami nálunk a konyhával egy helyiségben van) Nézek rémülten - nem tettem a tésztába tojást! Süssem ki nélküle? Akkor esetleg vaníliás lángos lesz? Próbáljam meg hozzádagasztani? Fánkocskák tálba vissza, tojás bele - nem tudom próbálta-e már valaki: nem szép látvány és türelmet is igényel, de megoldható az "egyesítés", lágy lett (a plusz tej nem kellett volna), de adtam hozzá lisztet is. A második szaggatásnál így 4 darabbal lett több, és végül időben elkészült.

Hétfő: beijedtem a héjában sült krumplitól (hétköznapi vacsora nálunk kb. 40-45 perc alatt készül), hogy nem készül el időben, ezért sajtos karikás krumpli lett, reteksalátával és grillezett almával. Pedig olyan régen ettem már igazi héjában sült krumplit és egészben sült almát!

Kedd: a burgonyaleves hallatán a többiek lázadni kezdtek, már tegnap és tegnapelőtt is krumpli volt (tényleg), így ez elmaradt, vadas libamell vadasmártásra szelidült.

 

Szerda: karalábéleves, spenót főzelék, (Nem részletezte a terv, milyen spenót. Lehetett volna akár saláta is.) paradicsom-omlett. Az omlett sonka nélkül készült, és nem sikerült túl jól, talán a paradicsompüré akadályozta a sütést vagy én rontottam el - kissé füstös, pörk ízt (szeretem a Lecsó rajzfilmet) kapott, nem is igazi omlett, de ez a képen is látható.

Paradicsom-omlett

8 dkg apróra vágott sonkát egy evőkanál zsíron megfuttatunk, 5 egész tojást 2 evőkanál sűrű paradicsompürével összevegyítünk., adunk hozzá 2 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselymet, vöröshagymát, 10 dkg gombát és mindezt habverővel összedolgozzuk. Ráöntjük a forró sonkára és megsütjük.

Összefoglaló: ezen a héten az étrend mellett a tejfel-fánk, paradicsom-omlett, halászlé és burgonya krokett recepteket közölték (vannak diétás receptek is!, de az most nem a kísérlet része). Utóbbi kettő nem szerepel az étrendben. A tejfel-fánk mindenkinek ízlett, a paradicsom-omlett (ez lehet, hogy az én hibám) felejthető.

A bevásárlás nem jelent nehézséget, semmi különleges alapanyag nem szükséges. A libamell nem lett volna egyszerű, Márton nap és karácsony után nem gyakori az üzletekben. A vasárnapi hús attól függően változik, hogy mit lehet reggel a Lidlben szuper matricás akcióban kapni (most a bőrös karaj, sertéscomb és lazacfilé közül választhattam). Költségben se mindegy, de leginkább a zero food waste (ZFW) a cél. Zsír helyett olajat használok (többnyire napraforgót). Burgonya az bőségesen kell, gondolom 1957-ben szép lehetett a burgonya termés (ha nem nálunk Lengyelországban vagy egyéb KGST országban). Arról ugyan nincs infóm, hogy a menü tervezésekor figyelembe vették-e az aktuális piaci helyzetet, de még az is lehet...

Ha tartani akarjuk a heti 300g/fő húsfogyasztást (cikk itt), akkor a húsok megkerülhetőek különösebb erőfeszítés nélkül, az ételek többsége akkor is élvezhető, ha húsmentesen készül (pl. szombat székely gulyás vagy savanyúkáposzta leves).

Egyszerűsítve az étrendet, de folytatjuk!

 

Keresés

Elérhetőség

Ha kérdésed vagy véleményed van (akár jó vagy rossz) erre a címre bátran írhatsz:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

2024. április 20. szombat
Tivadar, Odett
A Nap kel 05:49-kor,
nyugszik 19:49-kor.

Címkék

SK  advent  adventi dísz  ajándék  alacsony GI  alma  aszalt paradicsom  asztaldísz  batáta  befőtt  befőzés  bodza  burgonya  chop suey greens  citromfű  család  csalán  csalánleves  csirkemell  csokor  csomagolás  cukkíni  dekoráció  dísz  díszalma  ehető krizantém  esküvő  fokhagyma  gersli  graham liszt  grill  gyors  gyömbér  gyümölcslé  gyümölcsnektár  hagyma  hamburger  házi  házi tartósítás  hógömb  húsmentes  húsvét  joghurt  kakukkfű  karácsony  keksz  keksznyomda  kenyér  kert  konzerv  koszorú  kukoricaliszt  kókusz  kókuszzsír  környezetbarát  környezetvédelem  körte  kövér porcsin  lazac  lekvár  lencse  lepény  leveles tészta  leves  mandula  maradék hasznosítása  marcipán  medvehagyma  megfázás  menta  morzsasüti  muffin  máj  mák  méz  mézeskalács  nyúlhús  nátha  olaj  olcsó  palacsinta  paprika  paradicsom  pite  polc  pulyka  pékáru  rozmaring  ruhatárolás  rágcsálni való  sajt  sajttorta  savanyú leves  szappan  szilva  szilveszter  szódagyurma  születésnap  sárgabarack  sós  sós rágcsálni való  sült  sült vér  tartósítás  tavasz  tejföl  teljes kiőrlésű liszt  teríték  tojás  torta  tárolás  tészta  tökmag  uborka  vanília  varrás  veteményezés  vetőmag  vágott virág  zserbó  zöldbab  árpa  árpagyöngy  árpaliszt  édesburgonya  újhagyma  újrahasznosítás  ünnepek  
FaceBookInstagram

Hegesztő

Az oldalon tapasztalható bárminemű működési hiba,

csakis az én figyelmetlenségemből adódik,

az oldal tulajdonosa nem tehet róla,

így kérem panaszaikkal hozzám forduljanak:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Látogatói Számláló

782524
mama1030
tegnaptegnap1153
ezen a hétenezen a héten3353
ebben a hónapbanebben a hónapban4353
összesenösszesen782524

Lábléc

Copyright © 2024 Szürke Kis Veréb. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU General Public License alatt kiadott szabad szoftver.
Személytelen magyar verzió: Varanka Zoltán - NovoPortal