Nők Lapja 4. hét

Csütörtök: (kép nélkül, mert elfelejtettem fényképezni) paradicsom leves nem készült, de kapott mindenki egy pohár házi paradicsomlevet, palacsinta helyett rizskoch a múlt heti kolozsvári káposztából megmaradt rizsből

Péntek: nem vásároltunk pulykát. A bébi pulyka is nagyobb, mint amennyi húst tervezünk egy héten. Gyanítom, hogy nem is sikerült volna vásárolni, belsőséggel biztosan nem. Elég sok kenyerünk, tojásunk volt itthon és került egy kis sonka is. Ez utóbbi "természetesen" lejárat közeli akcióból. Kenyérszeletek közepét kiszedtem, beleterítettem, nyomogattam a sonkaszeleteket, beleütöttem 1-1 tojást, tetejére só, bors - sütőben sült készre. Gyors, takarékos... hygge. Pénteken hyggülünk.

ház, 

Szombat: húsleves kuktában csontos csirkemellből, a hús javát félretettem vasárnapra a többit megettük a leves után savanyúsággal.

Vasárnap: zöldségleves a kedvenc fagyasztott brokkolis keverékből, a tegnapról maradt alaplével.

Pulyka hátulja helyett a tegnapi csirkemell lerakva szalonnával.

Szalonnás pulykamell: A pulya legjava a melle. Baj, hogy kissé száraz, viszont könnyű húsétel. A belőle főzött húsleves különlegesen finom. A főtt mellet kiemeljük a levesből, ha kihűlt éles késsel szeleteket vágunk belőle. Tűzálló tál aljára egy sor papírvékonyságúra vágott füstöltszalonnát rakunk, arra főtt burgonya karikákat, újra szalonnát, arra pulykamellet míg a tál megtelik. Zsír nem is jön hozzá. A sütőben gyorsan átsütjük.

Nekünk a tetejére is szalonna jutott, szépen felpenceredetek. Még szerencse, hogy nem kell hozzá zsír, így is elég laktató lett. Némi fűszert bírt volna...

A Rigó Jancsi tésztája nem készült el. Reggel "mentsmeg" mogyorós croissanokat vettem. Elsősorban reggelire a leánykának, de ugye ebből annyit kell venni, amennyit a bolt dolgozói összecsomagolnak. Ebben a csomagban 4 db volt, desszertnek jutott mindenkinek egy. Fél adag Rigó Jancsi krémmel töltöttem.

Rigó Jancsi - hozzávalók: 7 tojás, 7 evőkanál cukor, 3 púpozott evőkanál liszt, 5 dkg cukrozott csokoládépor. Krémje: 4 dl tejszínhab, 8 dkg cukor, 4 dkg kakaó és vanília.

A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a csokoládét, lisztet és végül a tojások habját. Kb. 26X36 cm vajazott és lisztezett tepsiben sütjük. Ha megsült, elfelezzük és a következő módon töltjük: az alsó lapra rárakjuk a tölteléket, a felső lapot négyszögekere vágjuk és így rakjuk rá könnyedén a kakaós, cukros habra. Azután elvágjuk az alsó lapot is. Így elvágáskor nem nyomódik ki a tejszínhab. (Minden habbal vagy krémmel töltött süteményt így kell elvágni.) A Rigó Jancsi felső lapját bevonhatjuk csokoládéval, de meg kell várnunk, míg a bevonat megszárad és csak akkor helyezzük reá.

Hétfő: rakott bab helyett a vasárnapról maradt szalonnás, krumplis mellet aprítottam össze, adtam hozzá tört konzerv babot, fűszereket és csípős zöldpaprikába töltve sajttal szórva sütöttem meg.

Ha már meleg volt a sütő előre hoztam a szerdára tervezett olcsó lekváros kifli sütését. Csak fél adagnak vágtunk neki, így is elég kiadós. Vettem hozzá sütésálló lekvárt is! A sütést állta, íze erősen közepes. Legközelebb inkább házi lekvárral sütöm majd. Porcukorba forgatás elmaradt - ezt a lépest a legtöbb süteménynél mellőzzük.

Kiadós, olcsó lekváros kifli: Gyúródeszkára teszünk fél kg lisztet, negyed kg margarin, egy egész tojást, parányi sót, 3 evőkanál porcukrot, egy sütőport, reszelt citromhéjat és annyi tejfellel gyúrjuk össze, hogy jól nyújtható massza legyen. Késfok-vékonyra nyújtjuk, négyszögekre vágjuk, tömör, édes lekvárral töltjük, felsodorjuk, sütjük. Forrón megforgatjuk vaníliás prcukorban. Kb. 50 db kifli lesz belőle.

Kedd: leves nem készült. A kelkáposztát nem részletezi az étrendben, gondolom főzelék lett volna. Apa nem szereti a kelkáposzta főzeléket, de ha a hozzávalókat összepárolom és kicsit lepirítom úgy kedveli. Most a múlt hétről maradt fél káposzta és bordás kel párolódott össze a krumpliva. Tejfölt mindenki ízlést szerint tehet rá. Kolbászt nem sütöttem.

Szerda: az eredeti spenótos "sor" csütörtökre került át (leánykánk szereti a lángost - mi is - és ezzel vártuk haza). A hagymáink érzik a tavaszt, kiválogattam az éledezőket és régebbi házi konzervekkel (a tökös a címke szerint 2020-ban készült) sütöttem össze.

Összegzés: elég sok csere volt a héten. Egyik receptre se mondanám, hogy hű ez most milyen jó lett, de rendben voltak. Egy egész pulyka helyett csak egy csirkemellet és 10 dkg sonka felvágottat ettünk, kimaradt a sült kolbász, minden "korosabb" ételt megettünk, nem dobtunk ki ennivalót. Szerintem jár nekünk a piros pont. Folytatjuk jövő héten.

Néhány szó a kertől: (ez napi aktuális: 02.04) kelnek a csilimagok! Elsőként a lányunk balkonról gyűjtött magvai bújtak elő! Nincs sok lehetősége a kertészkedésre, de 4. emeleti teraszán volt csili (ebből gyűjtött magot), bazsalikom, metélő petrezselyem, levendula, kapor, kakukkfű, balkon paradicsom. Ősszel behoztam a kertből 3 csilipaprikát és úgy látszik áttelenek az ablakban. Virágoznak és kötnek is. Azt nem tudom mi porozza be őket (hangya?), de már néhányszor szüretelni is tudtunk. A jövő héten vetek már paradicsomot és más egyebet is! TAVASZODIK!

Keresés

Elérhetőség

Ha kérdésed vagy véleményed van (akár jó vagy rossz) erre a címre bátran írhatsz:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna, Hanna
A Nap kel 05:34-kor,
nyugszik 18:16-kor.

Címkék

SK  advent  adventi dísz  ajándék  alacsony GI  alma  aszalt paradicsom  asztaldísz  batáta  befőtt  befőzés  bodza  burgonya  chop suey greens  citromfű  család  csalán  csalánleves  csirkemell  csokor  csomagolás  cukkíni  dekoráció  dísz  díszalma  ehető krizantém  esküvő  fokhagyma  gersli  graham liszt  grill  gyors  gyömbér  gyümölcslé  gyümölcsnektár  hagyma  hamburger  házi  házi tartósítás  hógömb  húsmentes  húsvét  joghurt  kakukkfű  karácsony  keksz  keksznyomda  kenyér  kert  konzerv  koszorú  kukoricaliszt  kókusz  kókuszzsír  környezetbarát  környezetvédelem  körte  kövér porcsin  lazac  lekvár  lencse  lepény  leveles tészta  leves  mandula  maradék hasznosítása  marcipán  medvehagyma  megfázás  menta  morzsasüti  muffin  máj  mák  méz  mézeskalács  nyúlhús  nátha  olaj  olcsó  palacsinta  paprika  paradicsom  pite  polc  pulyka  pékáru  rozmaring  ruhatárolás  rágcsálni való  sajt  sajttorta  savanyú leves  szappan  szilva  szilveszter  szódagyurma  születésnap  sárgabarack  sós  sós rágcsálni való  sült  sült vér  tartósítás  tavasz  tejföl  teljes kiőrlésű liszt  teríték  tojás  torta  tárolás  tészta  tökmag  uborka  vanília  varrás  veteményezés  vetőmag  vágott virág  zserbó  zöldbab  árpa  árpagyöngy  árpaliszt  édesburgonya  újhagyma  újrahasznosítás  ünnepek  
FaceBookInstagram

Hegesztő

Az oldalon tapasztalható bárminemű működési hiba,

csakis az én figyelmetlenségemből adódik,

az oldal tulajdonosa nem tehet róla,

így kérem panaszaikkal hozzám forduljanak:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Látogatói Számláló

776918
mama700
tegnaptegnap85
ezen a hétenezen a héten898
ebben a hónapbanebben a hónapban2368
összesenösszesen776918

Lábléc

Copyright © 2024 Szürke Kis Veréb. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU General Public License alatt kiadott szabad szoftver.
Személytelen magyar verzió: Varanka Zoltán - NovoPortal