Házi mákos leveles tészta

22,5 dkg lisztet, 1/2 tk. sót, 8 dkg vajat, 5 dkg zsírt, 2-3 ek. szemes mákot, néhány csepp ecetet és 1,5 dl hideg vizet gyors mozdulatokkal állítsunk össze. Nem kell szépen kidolgozni a tésztát csak hogy egy téglát tudjunk belőle formálni. Tegyük hideg helyre min. 10-15 percre. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 45*15 cm-es téglalappá (mindig csak egy irányba, ne forgassuk!) és először az alsó, majd a felső harmadot fel-ill. lehajtva készítsünk egy 15/15 cm es négyzetet. fordítsunk rajta 90 fokot és ismét nyújtsuk el, hajtogassuk. Ismételjük min. 4-szer. Megint hűtsük le. 

Melegítsük elő a sütőt és vágjuk ketté a tésztát. Az egyik felét nyújtsuk vékonyra és vágjuk csíkokra. Tegyük tepsibe és kenjük meg a tészta tetejét tojással és szórjuk meg nagy szemű sóval. Hintsük meg némi vízzel és forró sütőben 10-15 perc alatt süssük készre. A másik adag tésztával ismételjük meg a műveletet.

(A képen látható szerencsemalackát a leányzó készítette gyurmából.)