Sajt füstölése egyszerűen

Készítsünk néhány Parenyica sajtot :

Keressünk akkora süteményrácsot, amire kényelmesen ráférnek a sajtok. Keressünk egy megfelelő méretű fazekat, amibe belefér a rács. Az edény alját béleljük ki alufóliával, amire terítsünk 1-2 maréknyi kemény- vagy gyümölcsfa fűrészport vagy forgácsot. A süteményrácsot S-horgok segítségével akasszuk az edénybe:

 Tegyük a rácsra a sajtokat (próbáljuk meg úgy elrendezni, hogy lehetőleg egyensúlyban maradjon a rács):

Füstölőnket fedjük be alufóliával szúrjunk rá néhány lyukat és gyújtsunk alá*. Addig melegítsük a forgácsot amíg a lyukon gomolyogni kezd a füst. Zárjuk el a tüzet és legyünk türelemmel 4-8 órát.

A 3 liter tejből készült füstölt sajtjaink min. 2 hétig tárolhatóak hűtőszekrényben:

 A mérlegen a sajtok tiszta súlya látható, kb. 10 %-os hozammal számolhatok...

* Én a nyári konyhában lévő gáztűzhelyet használtam melegítésre, de szerintem működik a grillezőn sőt hatékony elszívó és közeli ajtó esetén akár a konyhában is megkockáztatnám a "begyújtást"

Füstölő ötlete innen.