Sajt füstölése egyszerűen
- Részletek
- Kategória: Saláták, sajtok
- Létrehozva 2015. október 28. (szerda) 20:35
Készítsünk néhány Parenyica sajtot :
Keressünk akkora süteményrácsot, amire kényelmesen ráférnek a sajtok. Keressünk egy megfelelő méretű fazekat, amibe belefér a rács. Az edény alját béleljük ki alufóliával, amire terítsünk 1-2 maréknyi kemény- vagy gyümölcsfa fűrészport vagy forgácsot. A süteményrácsot S-horgok segítségével akasszuk az edénybe:
Tegyük a rácsra a sajtokat (próbáljuk meg úgy elrendezni, hogy lehetőleg egyensúlyban maradjon a rács):
Füstölőnket fedjük be alufóliával szúrjunk rá néhány lyukat és gyújtsunk alá*. Addig melegítsük a forgácsot amíg a lyukon gomolyogni kezd a füst. Zárjuk el a tüzet és legyünk türelemmel 4-8 órát.
A 3 liter tejből készült füstölt sajtjaink min. 2 hétig tárolhatóak hűtőszekrényben:
A mérlegen a sajtok tiszta súlya látható, kb. 10 %-os hozammal számolhatok...
* Én a nyári konyhában lévő gáztűzhelyet használtam melegítésre, de szerintem működik a grillezőn sőt hatékony elszívó és közeli ajtó esetén akár a konyhában is megkockáztatnám a "begyújtást"
Füstölő ötlete innen.