Tárkonyos szívleves

 

A disznó- és egyéb belsőségek (a máj talán kivételt képez) nem túl divatosak. A "nagyáruházak" nem is forgalmaznak pl.: tálcás vesét. Hentesnél és néhány élelmiszerüzletben még beszerezhetőek azért a belsőségek is. A disznószívnek kilóját 500 Ft.- körüli áron lehet megvenni, egy szívből (30-50 dkg)  2-3 főnek elegendő, laktató levest lehet főzni.

Egy nagyobb fej, kisebb kockákra vágott hagymát olajon (zsíron) megpároltam, egy kis pirospaprikával meghintettem. Hozzáadtam a feldarabolt szivet, 2 db közepes, karikára vágott répát és egy felkarikázott zöldséget (petrezselymet). Sóztam, borsoztam és felöntöttem vízzel. Amikor a szív már majdnem megpuhult (ez kb. 30-40 perc, attól függően, milyen nagyok a szívdarabok) elkevertem tárkonyos, tejfölös habarással. Kislángon besűrítettem kicsit. Néhány szelet kenyérrel már-már egytálétel. Néhány borókabogyótól és szegfűborstól vadas jellegű lesz az íze.