Gyors pita

Általában 3/4 5 körül érek haza és 3/4 6-kor szoktunk vacsorázni. Ebbe a szűk órába bele szokott férni egy kávé, néhány gyors kérdés (Mi történt az iskolában? Semmi. Milyen napod volt? Jó.) és egy gyors vacsora elkészítése. Ma a vasárnapról maradt sült csirkéhez a tortilla és a pita versenyeztek. Erős többséggel a pita nyert a szavazáson. A tortilla lap gyorsan elkészül, de kelt tészták kicsit trükkösebbek. Néhány praktika, amit alkalmazni szoktunk (pizzatésztánál is működnek):

- használjunk friss élesztőt (a szárítottnak még életre kell kelnie mielőtt "dolgozni" kezd)

- a liszt és a folyadékok legyenek langyosak

- adjuk kevés cukrot a tésztához

- kelesszünk a sütőben - a mi (elektromos)sütőnknek nincs kelesztő programja, de úgy tapasztaltam, ha alsó-felső sütésre állítom és csak addig tekerem a hőfokot, amikor éppen bekapcsol, úgy keleszteni is lehet benne

A pitához 3 főre (6 db) 20-25 dkg sima fehér lisztből, 1/4 kocka élesztőből, 1 (1,25) dl vízből, 1 ek olajból, 1-1 tk sóból és cukorból dagasszunk rugalmas, kissé lágy tésztát (egy dagasztóspirállal is felszerelhető robotgép nagyban meggyorsítja a folyamatot). Vágjuk 6 darabra és formázzunk gombócokat. Kelesszük 15-20 percig. Ha a sütőben voltak vegyük ki és kezdjük a sütőt 220 fokra melegíteni.

Amikor a sütő felmelegedett nyújtsuk a gombócokat kb. 1 cm vastag kerek lapokká:

8-10 perc alatt süssük készre (elég, ha megemelkednek és van egy kis színük) 

Miközben kelesztjük a tésztát csontozzuk ki a sült húst, tépjük cafatokra, és tegyük egy sütőben is használható edénybe,esetleg fűszerezzük meg egy kis kakukkfűvel, fokhagymával, pirospaprikával. (Ha van hely a sütőben a pita sütése közben átmelegíthetjük). Készítsünk salátát, keverjünk egy kis fokhagymás joghurtot. Mire a piták megsülnek minden kész a vacsorához. Mindenki saját ízlése szerint megtöltheti a pitáját és közben kiderülhetnek a semmi és a részletei is.