Friss kifli reggelire

Még mindig tart a lendület... Vasárnap reggelire frissen sült meleg, ropogós kifli készült a Nők Lapja Konyha III/2. desszert különszámának sós kifli receptje alapján (szerző Limara, igyekeztem a sós kiflire utaló linket beilleszteni, de pontosan ezt a receptet nem találtam a blogon.) Egy kis változtatással nálunk így készült:

1. nap este

50 dkg finomlisztből,

5 dkg olvasztott vajból,

2 tk. sóból,

3 ek joghurtból,

1 zacskó szárított élesztőből

kb. 2 dl vízből                           dagasszunk a kenyértésztánál kicsit lágyabb tésztát

                                              kelesszük duplájára (kb. 45 perc)

                                              a megkelt tésztát (vékonyan) lisztezett felületen vágjuk 8 egyenlő részre

                                              formáljunk belőle gömböket

                                              egy magasabb falú edényt, tepsit szórjunk finoman liszttel, tegyük bele a gombócokat

                                              takarjuk le fóliával, folpakkal vagy ha van a saját tetejével és tegyük hűtőbe

2. nap reggel

                                              vegyük ki a gombócokat a hűtőből,nyújtsuk ki kb. fél centi vastag ovális alakra

                                              tekerjük fel és hajlítsuk meg kifli formájúra, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és hagyjuk 20-25 percig                                                 kelni

                                              melegítsük elő a sütőt 200 fokra, tegyünk az aljába hőálló edényt 1-2 dl meleg vízzel

                                              a kifliket permetezzük meg vízzel és szórjuk meg nagyszemű sóval

                                              20-25 perc alatt süssük készre és még 5 percig hagyjuk a résnyire  nyitott ajtajú sütőben