Mézeskalács keksz és kosárka

35 dkg lisztet, 12,5 dkg cukrot, 1-1 tk. őrölt gyömbért, szegfűszeget, fahéjat és szódabikarbónát egy csipet sóval keverjünk össze. Adjunk hozzá 5-5 dkg melaszt és mézet (vagy csak melaszt vagy mézet), 12,5 dkg vajat és egy egész tojást. Gyúrjuk össze - ez eleinte nem tűnik könnyűnek, de egy idő után a vaj a kézmelegtől megolvad és a tészta szépen összeáll. Hűvös helyen hagyjuk kicsit pihenni. Gyújtsuk be a sütőt és közepesen melegre (150-170 fok) melegítsük elő, készítsük elő a kiszúrókat és a tepsiket. A tésztát vastagon lisztezett felületen nyújtsuk nagyon vékonyra és szaggassuk ki. A tepsiben hagyjunk ujjnyi távolságot, mert dagadnak. Addig süssük, míg illatozni kezdenek a fűszerek és a széle színesedni kezd. A tészta ilyenkor még sületlennek látszik, de miközben a tepsiben hűlni hagyjuk szép ropogósra "sül". Végül rácson hagyjuk teljesen kihűlni. 

Az utolsó tésztadarabból 12 db kb. 1,5 cm átmérőjű golyócskát formáltam és egyenként elnyújtva, muffinsütő hátulján kosárkákat sütöttem: