Sütőtöklé

Elégedettek voltunk a tavalyi sütőtök terméssel, eleinte a tepsinyi sült tök gyorsan elfogyott. Néhányat elajándékoztunk, párat zöldséges csirkéhez, muffinhoz használtunk el.  Karácsonykor, amikor a sült tök fogyasztása a következő év bőségének biztosítása miatt szinte kötelező már csak én kívántam. A megmaradt tökök sajnos kezdenek romlani:

A házi Paradicsomlé fogyóban, de így szerencsére megint vannak üres üvegek! Gyerekkorunkban egyik kedvencünk volt a Békéscsabai sütőtöklé, megpróbáltunk valami haszonlót készíteni az alábbi recept szerint:

minden kg megtisztított, felkockázott sütőtökhöz adjunk 10 dkg cukrot és 1 g citromsavat, ízlés szerint 2-3 l vizet. Főzzük össze, míg a tök megpuhul, turmixoljuk és forrón töltsük tiszta üvegekbe. 75 fokon 20 percig dunsztoljuk.

1 db tökből (2,4 kg tökhús) 9 paradicsomos üvegnyi (720 ml) + 1 pohár kóstoló levünk lett.