Sütőben készült bodzás szilvalekvár

A szilvát és a bodzát mossuk meg. A bodzát bogyózzuk le (szerintem legjobb kézzel, de feltétlenül vegyünk kesztyűt, mert jól színez), a szilvát magozzuk ki, ha kell vágjuk kisebb darabokra. Keverjük össze a gyümölcsöket egy akkora zománcos fazékban, ami befér a sütőbe.

 

(Bármilyen óvatos vagyok mindig potyog a bodza kocsányából is a szemek közé, aki türelmes nyugodtan kiválogathatja, de tapasztalatom szerint az se baj, ha benne marad.)

A keveréket tegyük sütőbe, legnagyobb lángon (én az ajtót résnyire kitámasztom egy fakanállal) kezdjük el melegíteni. Fél óránként nézzünk rá és keverjük át.

Fél óra múlva:

Egy óra múlva:

(A kép már kavarás után készül, amit arról akartam csinálni, hogy milyen szépen bőrösödik a teteje sajnos nem sikerült).

Addig hagyjuk a sütőben amíg szépen besűrűsödik (nekem most még egy fél óra kellet, tehát összesen másfél órát sütöttem), akkor szedjük üvegekbe, zárjuk le és hagyjuk száraz dunsztban kihűlni.

Ezzel az eljárással csak szilvából is készülhet lekvár.