Körtenektár

Az üvegeket alaposan mossuk ki és csírátlanítsuk (legegyszerűbb kifőzni, a hőkezeléshez úgyis szükségünk lesz a vízre és az edényre, de használhatunk alkoholt is, amivel körbeöblítjük az üvegeket, kaphatóak kifejezetten élelmiszeriparban használható vegyszerek is erre a célra, de ezekkel legyünk óvatosak). Tisztítsuk meg a körtéket és daraboljuk fel, mérjük meg. Minden kiló gyümölcshöz mérjünk ki 1 l vizet, 30 dkg cukrot és 1-2 g citrom vagy borkősavat. A körtét annyi vízzel (a kimértből) ami ellepi tegyük fel főni. Forrástól számítva 3-4 percet főzzük. Turmixoljuk össze vagy törjük át, adjuk hozzá a vizet, cukrot és citromsavat és forraljuk fel. Töltsük forrón üvegekbe és 80 fokon 25 percig hőkezeljük.