Csemegeuborka

 

A friss, egészséges uborkákat alaposan mossuk meg. Öblítsük le a kaprot és mustármaggal, koriandermaggal, szegfűbossal, 1-2 szem szegfűszeggel együtt tegyük a tiszta üvegek aljába. Az uborkákat rakjuk az üvegbe, próbáljuk meg úgy rendezgetni őket, hogy minél több beleférjen. A felöntőléhez 2,7 liter viet forraljunk fel 12 dkg sóval és 15 dkg cukorral. Amikor forr adjunk hozzá 3 dl 20 %-os ecetet, vegyük le a tűzről és töltsük az uborkákra. (A receptek többsége 10 %-os ecettel dolgozik, de mi mindig 20 %-osat veszünk, ennyivel is kicsit kevesebb szemetet termelünk.) Zárjuk le az üvegeket és 75 fokon 20 percig hőkezeljük. Én a dunsztban szoktam hagyni kihűlni.