Kövér porcsin (hájfű) konzerv

 

Egy nagy adag hájfüvet alaposan megmosunk, és szárával együtt 2-3 cm-es darabokra vágunk. Egy nagy lábasba ( a képen: 5 literes) tesszük, enyhén sózzuk, hozzáöntünk kb. 1 dl-nyi vizet, hogy szép zöld színét megőrizze 1 teáskanálnyi szódabikarbónával is elkeverhetjük.

Fedő alatt pároljuk és, amikor egy kicsit összeesik botmixerrel pépesítjük. Visszateszem a tűzre és 5-10 percig kevergetve, lassú tűzön főzzük. Forrón tiszta befőttes üvegekbe szedjük és óvatosan annyi napraforgó olajat öntünk a tetejére, hogy ellepje (tartósítót nem tartalmaz, az olaj hivatott védeni). Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Ebből a mennyiségből 4 kisebb üvegnyi kb. 1 liter konzerv lesz.