2015.12.06 - advent második vasárnapja

"- Nem az egészségeseknek van szükségük gyógyítóra, hanem a betegeknek. Nem magamért voltál irgalmas hozzám, hanem azért, hogy az elmédet nyomasztó adósságot megfizesd. Aligha lehetsz oly beteg, hogy szívedben is valóban rá akarnál lépni az útra. Engem pedig a szándékaid megpróbálására küldtek ide. Hogyha követtél volna a fal hasadékába, rossz lélekkel indultál volna tovább, akárcsak én. Így azonban reményt nyújtok neked, ha valóban őszintén kérdezed az utat.

- Őszinte vagyok, és nem akarok rosszat senkinek sem - mondtam. - És az igazságot akarom tudni bizonyos dolgokról, amikről tenéked aligha lehet tudomásod!

- Ne becsüld le a nők ismereteit! - figyelmeztetett. - A nők ismerete az országban akár fontosabb is lehet, mint a férfiértelem, noha én a legalávalóbb vagyok Izráel asszonyai közül. Az én női ismeretem azt mondja, hogy ezek a napok a várakozás napjai. Nő a nővérével ezekben a napokban úgy találkozik, hogy nem nézi le, s a férfi is a fivérével úgy, hogy nem vádolja őt. Ezért nagyobb a világosság bennem is, mint azelőtt, noha bukott nő vagyok." Mika Waltari: Az ország titka