2015.04.26

Tavaszodik. A kerti munkákkal szépen lassan haladunk. Most borul és nagyon szorítok, hogy essen... A répa és a zöldség több, mint egy hónapja a földben vannak és még nem látni a sorát. Locsolgatjuk időnként, de az nem vetekszik a szép csendes áztató esővel.

Mostanában két könyvet is olvastam ami egy elképzelt jövőben játszódik (1) Lois Lowry: Az emlékek őre és (2) Ben Elton: Vak világ az első inkább az ifjúsági a második a felnőtt regény. Lássuk, milyen magyarázattal szolgálnak a klímaváltozást illetően:

(1) "- De mi lett azokkal a dolgokkal? A hóval meg a többivel?

-Éghajlat-szabályozással eltüntették őket. A hó megnehezítette a táplálékelőállítást, behatárolta a mezőgazdasági termelésre alkalmas időszakot. A kiszámíthatatlan időjárás néha szinte lehetetlenné tette a szállítást. A hóra nem volt szükség, ezért kiiktatták, mikor áttértünk az egyenlétre.

A dombokra is ez a sors várt - folytatta az öreg. Megnehezítették a javak szállítását. Lelassították a teherautókat, buszokat. Így hát...

Vízszintes kézmozdulatot tett, mintha a dombokat egyetlen intéssel tüntették volna el.

_ Egyenlét."

(2)"- Nem a szén-dioxid okozta, hogy a bolygót ellepte a víz. Hanem Isten- jelentette ki a narrátor határozottan.

A film arról szólt, hogy az emberiség a mérhetetlen hiúságában magára vállalta, hogy ők a felelősek a saját elpusztításukért, és az emberi gonoszság miatti jogos isteni bosszút egy bizonyos üvegházhatásnak tulajdonították.

- A puszta magyarázat nem volt elég nekünk - folytatta a vészjósló hang. _ Mi lehetne egyértelműbb? Az ember gonosz volt, Isten megbüntette. Hé, ez ilyen egyszerű. De nem, ebben az istentelen korban az úgynevezett tudósoknak más ötletük támadt. Azt mondták, hogy az áradásokat a Nap hője miatt megolvadó sarki jég számlájára kell írni, s ez a hő az olaj hajtotta motorok miatt szorult be a Föld légkörébe. Igen, rendben. Valóban ez történt? Szerintem nem."

A házasságról:

(1) - Neked nincs házastársad? Nem igényelhetsz házasítást?

Bár felmentést kapott a tapintatosság szabálya alól, félt, hogy túllőtt a célon. Az örökítő azonban mindig arra biztatta, hogy kérdezzen bátran, és mindaddig a legszemélyesebb kérdéseken sem ütközött meg.

Most is csak elnevette magát.

- Nem tiltja a szabály, hogy igényeljek. Volt is házastársam. Elfelejtetted, milyen öreg vagyok, Jonas. A volt házastársam már a gyermektelen felnőttek között lakik.

- Hát persze...

Jonas valóban megfeledkezett az örökítő koráról. A közösségben a felnőttek élete megváltozott, mikor már nem volt szükség rá, hogy családegységben éljenek. Jonas tudta, hogy ha ő és Lily független felnőttekké érnek, Apa és Anya is átköltöznek majd a gyermektelenek közé."

(2) " A házasság jó. Épp ezért mondani sem kellett, hogy minél több házasságban volt egy illetőnek része, annál jobb, annál szentebb és annál szeretettel telibb az adott személy."

A könyvekről:

(1) " A berendezés legszembetűnőbb része azonban a könyvgyűjtemény volt. Otthon Jonaséknál csak azok a kézikönyvek álltak a polcon, amelyek minden háztartásban fellelhetők voltak: egy szótár meg a vaskos közösségi információs kötet, ami tartalmazta minden hivatal, gyár, épület és bizottság adatait. No és természetese a Szabályok Könyve.

Jonas az otthoniakon kívül még soha nem látott más könyveket. Nem is tudott róla, hogy léteznek más könyvek.

Ennek a szobának a falait mennyezetig érő, teli könyvespolcok takarták el. Könyvek százai, talán ezerei sorakoztak rajtuk, fényes betűs gerincüket mutatva Jonas felé."

(2) " A helyiség többi része telis-tele volt könyvekkel. Régi, nagyon régi könyvekkel. Az asztalnál ülők épp csak felpillantottak, amikor Cassius belépett, annyira lekötötte őket a tevékenységük. Mindannyian egy-egy könyv fölé görnyedtek, és néha-néha ittak egy korty teát vagy bort.

- Ez az egyik olvasóterem - magyarázta Cassius suttogva.

Trafford egy pillanatig elgondolkodott, miért suttog Cassius. Furcsa volt bárkit is nem teli tüdőből ordítva hallani, és már észrevette, hogy a helyiség el van szigetelve a külvilágtól. Aztán rájött, hogy Cassius nem akarta megzavarni az asztalnál ülőket, akik koncentráltak.

Trafford megborzongott. Soha senki nem szokott koncentrálni.

Egyetlen képernyő sem maradt ugyanannál a képnél pár másodpercél hosszabb időre, és egyetlen beszélgetés sem maradt ugyanannál a témánál ennél több ideig. (...) És itt, ebben a furcsa helyiségben, mégsem volt más, csak koncentrálás. Csendes, feszült koncentrálás. Trafford a világon semmi másra nem vágyott jobban, mint hogy csatlakozzon ezekhez az emberekhez, akik az asztal körül ültek."

Rajta! Nyissunk ki mi is egy üveg pezsgőt, készítsünk egy Gyors nyúlvacsorát, szedjünk egy csokor gyöngyvirágot, vegyünk elő egy könyvet és mentsük meg a világot :) 

Keresés

Elérhetőség

Ha kérdésed vagy véleményed van (akár jó vagy rossz) erre a címre bátran írhatsz:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

2024. március 29. péntek
Auguszta
A Nap kel 05:32-kor,
nyugszik 18:18-kor.

Címkék

SK  advent  adventi dísz  ajándék  alacsony GI  alma  aszalt paradicsom  asztaldísz  batáta  befőtt  befőzés  bodza  burgonya  chop suey greens  citromfű  család  csalán  csalánleves  csirkemell  csokor  csomagolás  cukkíni  dekoráció  dísz  díszalma  ehető krizantém  esküvő  fokhagyma  gersli  graham liszt  grill  gyors  gyömbér  gyümölcslé  gyümölcsnektár  hagyma  hamburger  házi  házi tartósítás  hógömb  húsmentes  húsvét  joghurt  kakukkfű  karácsony  keksz  keksznyomda  kenyér  kert  konzerv  koszorú  kukoricaliszt  kókusz  kókuszzsír  környezetbarát  környezetvédelem  körte  kövér porcsin  lazac  lekvár  lencse  lepény  leveles tészta  leves  mandula  maradék hasznosítása  marcipán  medvehagyma  megfázás  menta  morzsasüti  muffin  máj  mák  méz  mézeskalács  nyúlhús  nátha  olaj  olcsó  palacsinta  paprika  paradicsom  pite  polc  pulyka  pékáru  rozmaring  ruhatárolás  rágcsálni való  sajt  sajttorta  savanyú leves  szappan  szilva  szilveszter  szódagyurma  születésnap  sárgabarack  sós  sós rágcsálni való  sült  sült vér  tartósítás  tavasz  tejföl  teljes kiőrlésű liszt  teríték  tojás  torta  tárolás  tészta  tökmag  uborka  vanília  varrás  veteményezés  vetőmag  vágott virág  zserbó  zöldbab  árpa  árpagyöngy  árpaliszt  édesburgonya  újhagyma  újrahasznosítás  ünnepek  
FaceBookInstagram

Hegesztő

Az oldalon tapasztalható bárminemű működési hiba,

csakis az én figyelmetlenségemből adódik,

az oldal tulajdonosa nem tehet róla,

így kérem panaszaikkal hozzám forduljanak:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Látogatói Számláló

777477
mama496
tegnaptegnap763
ezen a hétenezen a héten1457
ebben a hónapbanebben a hónapban2927
összesenösszesen777477

Lábléc

Copyright © 2024 Szürke Kis Veréb. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU General Public License alatt kiadott szabad szoftver.
Személytelen magyar verzió: Varanka Zoltán - NovoPortal