Végre sikerült!

Hosszú küzdelem volt, de végül sikerült! Íme legújabb büszkeségem a saját készítésű Citromos háziszappan:

Az őszi szünet egyik nyugodt délutánján láttam neki a szappanfőzésnek felhasználva mindazt, amit időközben a szappanfőzésről olvastam. A hidegen készülő szappanok a nehezen beszerezhető NaOH miatt kihullottak a rostán. Végül egy mészpor és mosószóda alapú, meleg eljárással készülő szappant főztem, amihez a legnagyobb segítséget Ördögszappan leírásai adták.

A tegnapi eső és a mai szél után jól esik visszagondolni az őszi szünet kellemesen meleg napjaira. Mindenszentek előtt ismét meglátogattuk kedvenc hegyi kökényező helyünket, de egy szem kökényt nem sok, annyit se találtunk. A kökénybokrokat valami zúzmó (gomba) borítja vastagon, gondolom ez lehet az oka, hogy nem hoztak termést. 

Kökény helyett hoztunk néhány ágat, hogy mindenszentekre egy kis díszt készítsek belőle itthonra. Nagymamáim mindig égettek otthon is gyertyát (1 dekás háztartási gyertyákat, deszkalapon) a halottaik emlékére. A temetőben akkoriban egyszerűbbek voltak a virágok, kisebbek a csokrok és a temetői mécses még nem szerepelt a kereskedelem kínálatában... Halottak napja után született még néhány Variáció kökényágra.

Egy másik helyről azért összevadásztunk kb. fél kilónyi bogyót is. Kökénylekvárnak kevésnek találtam, de egy Kökényes joghurtpitére futotta: