Készítsünk házi gyümölcslevet
- Részletek
- Kategória: Archív Blog
- Létrehozva 2013. július 30. (kedd) 17:28
Sajnos házi termesztésű gyümölcseink között mindig akad, ami nem tökéletes. Küllemben nem vehetik fel a versenyt az üzletek csodaszép, egyforma méretű import gyümölcseivel. A múlt héten olyan gyönyörű dél-afrikai körtéket láttam, hogy majdnem elcsábultam. Szerencsére most kezd érni a körténk, így könnyebb volt legyűrni a késztetést. A mi körtéink nem egyformák, a színük hol ilyen, hol olyan és legtöbbjük kukacos, de az ízük nagyon jó. A hullott, ütődött, napégett körtéknek is mindig van olyan része, ami még felhasználható. Beszereztem néhány sörösüveget, egy kupakolót (hivatalosan kézi koronazárónak hívják, mivel a söröskupak is koronazár névre hallgat). Üveghez (ha a tél folyamán nem fogyott a családban elegendő mennyiségű sör) betétdíj ellenében (25 Ft.-) hozzájuthatunk pl. palackos italok boltjából, de a kocsmárosok se zárkóznak el az üzlettől. A kupak darabja 3-5 Ft körül kapható színtől és mérettől függően. Erdélyi Lajosné dr. Rakjuk el télire című könyve alapján nekiláttunk a rostos körtelé készítésének.
Az íze jó lett, és még nem indult forrásnak. Nem emlékeztem pontosan, hogy hány százalékos gyümölcstartalomtól nevezik a rostos gyümölcslevet gyümölcsnektárnak. Kiderült, hogy ezt a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/112 számú előírása szabályozza. (Teljes szövege pl. itt) Most már tudom, hogy a következő hibákat követtem el: 1. a körtéhez nem adható cukor, 2. cukor és sav nem adható egyszerre a gyümölcsnektárhoz. (Azért magunk között még Körtenektárnak nevezzük elsőszülött gyümölcslevünket.)
Annyira belejöttünk a gyümölcsnektár készítésbe (és fogyasztásba), hogy ki kellett próbálnunk a Sárgabaracknektárt is. Ez kevésbé gazdaságos, mint a körtelé: 250 Ft/kg áron sikerült barackot venni. (Még mindig olcsóbb, mint a bolti, és nem kerül a szemétbe üdítős doboz.)
Sajnos 0,33 l-es felirat nélküli üdítősüveghez még nem sikerült hozzájutnom. Az üvegvadászat már a szelektív gyűjtőkhöz vezet...