Szeptember

Szeptember

 

Még kellemes nyári meleg van, de a reggelek már kezdenek hűvösek lenni. Már augusztusban megkezdtük a felkészülést az iskolára, többek között nagyon csini könyvborítókat is vásároltunk. Amikről szeptember 5-én kiderült, hogy nem jók a könyvekre (megjegyzem, hogy az egy tantárgyhoz kapott könyv, munkafüzet, gyakorlófüzet... nem egyforma méretű, az eltérés csupán néhány milliméter, de ez már megnehezíti a foglalást). Próbálkoztunk felhasználni a megvásárolt borítókat, de igazán esztétikus megoldást nem találtunk. Mint rendkívül gondos anyuka, akinek épen semmi programja nem volt szerda este nekiláttam textilborítókat varrni. Alig néhány óra alatt el is készültem.

Pénteken sajnos kiderült, hogy a borító nem jó, mert az aládugott füzet kicsúszik. Így ismét elmentünk a papírboltba és új (nagyobb) ragasztócsíkos borítókat vettünk. Amit azután 10 perc alatt felragaszgattunk. Két teljes napig viszont igazán környezettudatos, kreatív anyukának érezhettem magam.

Az iskolakezdés másik nagy kihívása a tízórai és az uzsonna. Szerencsére lányom akár hetekig panasz nélkül viszi és eszi meg a vajas szalámis szendvicset, de gondoltam egy kis változatosság nem árthat. Már többször kérte, hogy vegyünk kakaó és kókuszkrémmel töltött croissant, amit időnként meg is kap. A croissant tényleg finom, óvatossá tesz azonban, hogy legalább 25 összetevőből keverték ki az élelmiszeripar vegykonyhájában. Csak tartósítószerből 3 félét számoltam, de a "legkísértetiesebb" összetevő a nátrium-karboximetil. Amiről a következőt derítettem ki: lehet az E466 vagy E468, a "cellulóz kémiai klórecetsavas módosításával állítják elő, GM-anyagok alkalmazása lehetséges, veszélytelen, az emberi szervezet számára nem hasznosítható"(7köznapi kalauz).

Továbbra is eszünk tehát kókuszos-csokis croissant, de azért az édességet (a tízórai vagy az uzsonna néha- néha lehet egy kis nyalánkság) megpróbálom házilag előállítani. Az első próbálkozások közé tartozik a Lekváros tekercs és a Graham-keksz.