Mákos marci

Mákos marci

 

Tavaly Nyíregyházán nyaraltunk néhány napot. A folyamatos esőzés miatt a strandolásból kicsit kevesebb lett, mint terveztük, de így B-tervként elátogattunk Nyírbátorba is. (Szerencsénk volt, többször is áthaladtunk az esőzónán, de Nyírbátorban nem esett.) Nem bántuk meg:

A városnézésben elfáradva és megéhezve egy padon ülve tanakodtunk hol is kellene megebédelni, amikor két tizenéves fiúcska sétált arra. Gondoltuk ők biztosan ismernek valami nem túl drága és jó helyet ahol megebédelhetnénk. A Csekő pizzériát ajánlották és készségesen útba igazítottak bennünket. 

Az első amit megláttunk a süteményes pult volt... Hát nagy volt a kísértés, hogy csak süteményt ebédeljünk! Azért megkóstoltuk a pizzát is (lányom étteremben a következő ételeket hajlandó rendeli: pizza, bolognai spagetti esetleg rántott hús krumplipürével). Sajnos az ebéd csúcspontjáról a "Mákos marciról" nem készült kép, de azóta is próbálok, valami hasonlót készíteni. Az első próbálkozás: kevert, vajas piskótaszerű alaptészta, főzött máktöltelékkel és marcipán burokkal, nem lett rossz (a látvány igen hasonlított az eredetihez), de mákfüggő férjem szerint "nem kell annyi tésza, a mák és a marcipán a lényeg". Második próbálkozás: marcipános máktekercs (tésza nélkül), az íze jó lett, de nem igazán tartotta a formáját. Végül megszülett a Marcipános máktorta

 

Ez csak ízében emlékeztet (egy kicsit) az eredetire, de azért egy próbálkozást megért. Amint lehetőségünk lesz visszatérünk a Csekő cukrászdába és tovább boncolgatjuk a mákos marcit, előbb-utóbb sikerül...