Egy tál málna

 

Sajnos nem vagyok igazán aktív mostanában, már ami a honlap frissítését illeti, sorban készülnek a képek, de a feltöltés már elmarad. Rövid egy nap, és jobban szeretem csinálni a dolgaimat, mint nekiülni és írni. (Ez nem panaszkodás akar lenni, inkább egy kis magyarázkodás.) Elmúlt a zöldborsó és az eperszezon anélkül, hogy egy képet feltöltöttem volna, íme egy kis izelítő az elmaradtakból:

Az első földieprekből egy kis csalással joghurtos eperturmix készült.

Ha jól tudom az őzbakok vadászati idénye már véget is ért...

Az első, korai zöldborsó már letermett, csak magnak hagytunk meg néhány hüvelyt, ami remélem szorgalmasan érik, hogy jövőre is ilyen finom zsenge borsót ehessünk. (Biovetőmagok beszerzéséről még nem írtam. A legfőbb gond, hogy kiskerti mennyiségben pillanatnyilag csak néhány fűszernövénymag szerezhető be, ami biotremesztésből származik. Külföldön kicsit szélesebb a választék, de úgy látom egyenlőre a csináld magad és a cserebere között lehet választani. A képen látható répák, már saját gyűjtésű magból nőttek. Nem sikerült túl szerencsésen,mert egy részük idő előtt felmagzik.)

A tavalyi kamillavetés idén hozott nagyobb termést, szerencsére azóta már szépen meg is száradtak. Sajnos későn szedetem, így gyógyászati célra már csak növények esetében használható.

Végre kivirágzott az óriás, évelő szöszös ökörfarkkóró, amit tavaly vetettem magról. Hatalmas lett, így a helyigénye is nagy, de megéri - minden reggel méhek és darazsak gyűjtik szorgalmasan a virágport és ha már itt járnak remélem nem feledkeznek meg a kerti zöldségek megporzásáról sem.

A díszmák mag is saját termésből származik (csak a második évtől).

Vágott virágként is nagyon szép (bár kevésbé tartós) csokor készíthető belőle, de a lényeg a gubó! 

A szomolyai fekete cseresznye egy egész regényt érdemelne, most ízelítőül egy gyors csersznye chutney.

Három termő feketeribizli bokrunk van félárnyékos, árnyékos és nagyon árnyékos helyen. Nem optimális, de így az érés hetekig is elhúzódik.

Végül utólérem magam, íme a málna: