Hosszú hétvége II.

 

Megpróbálom befejezni az előző hosszú hétvége naplóját, elég régen volt így nem lesz könnyű. (Az idei a hosszú hétvégék éve, és a hatnapos munkaheteké - valamit valamiért.

Veteményeztünk és palántáztunk serényen. A kiültetett paradicsom és paprika palánták jó része időközben lótetű csemege lett, de a néhány megmaradt szálból talán lesz valami. A kertünk úgy néz ki, mint egy csatatér - hangyák, lótetűk és egyéb talajlakók küzdenek egymással és velem. Amikor a kertben járok olyan érzésem van, mintha egy vízen lebegő szőnyegen egyensúlyoznék: lyuk, gödör, járat. Ennek leginkább a tyúkok örülnek, mert az elcsípett lótetűket ők kapják meg. A palántáim se lettek igazán szépek, az üvegházban nincs fűtés, így a lehűléseket 40 fokos hőség követi... Szegény kis gyenge palánták nyom nélkül tűnnek el éjszakánként.

A vetemény kicsit jobban sikerült. Kel a cékla, csemegekukorica, laboda, sütőtök, cukkíni, uborka. Nyoma sincs még viszont a földimogyorónak.

A kertészkedés után megjutalmaztuk magunkat a szezonindító grillezéssel. Sose lehet tudni mi történt a télen a grillsütővel, kint állt hóban, fagyban, esőben és csak egy fólia védte a rozsdásodástól. Grillsütőnket sparhelt (sparheld?) -ból alakítottuk ki, egy kis festés és újrasamotolás után új életre kelt a tőlem is öregebb "LEPKE" tűzhely. (Az ötlet nem tőlünk származik, egy kertészeti kiállításon láttuk.) Sajnos a télen az egyik lábát szétette a rozsda, így azt hirtelen téglákkal támogattuk meg. Megkerült viszont a piszkavasunk, amit egész télen nem találtunk - most már tudjuk, hogy piszkavas nélkül is lehet fűteni a kandallóval.

Házi hamburgerhús és pácolt csirkemell 3 főre kb. 1 óra alatt (ebben benne van a tüzgyújtás, tüztérmelegítés ideje is) készítettük el. Ilyenkor persze több a füst, mint az illat és csak reménykedni lehet, hogy a szomszédoknak sikerül időben becsukni az ablakot és nem szárad már kinnt a ruha.

A körítés kukorica- , krumpli- és zöldsaláta, házi készítésű Hamburgerzsömle és bolti, készen vásárolt tortilla volt. Ez utóbbiért kicsit szégyellem magam, de azért néha talán belefér, az összetevői alapján elég jónak tűnt és az íze is finom volt.

Amikor már mindenkit kellőképpen átjárt a füst és a pocakok szépen domborodnak igazán üdítő egy kis pihenés a pünkösdi rózsától illatozó hűvös lakásban.