2018 negyedik adventi vasárnapja

Ha nem történik valami csoda, akkor idén is fekete karácsonyunk lesz. Ez persze nem jó hír. A elegedés miatt a karácsonyra tartogatott fagyasztott őzhússal (ami eddig temészetes léghűtést kapott, mivel a fagyasztóban nincs elég hely) is kezdemen kellett hirtelen valamit. Így lett a mai ebéd a nagyon gyors, nagyon hamis vadas-pite.

Csontos húst (vegyesen vadat, disznót, ami csak van) kuktában főzzünk puhára hagymával, répával, petrezselyemmel, babérlevéllel, mustármaggal, sóval és borssal - ez kb. 1 óra alatt megvan. Ha egy kicsit hűlt szedjük ki a zöldségeket, öntsük fel a főzőlével -fűszerezzük ízlés szerint mustárral, sóval, borssal ha kell, turmixoljuk és főzzük össze. A húst szedjük le a csontról, készítsük el mint a Nyúlhúsos pite-t. Kínáljuk a "vadasmártással" és karácsonyi ribizlis-cseresznyeöntettel.

Karácsonyi ribizlis-cseresznyeöntet : 25 dk fagyasztott magozott cseresznyét és 10 dkg fagyasztott piros ribizlit főzzünk össze borókabogyóval és mézeskalács fűszerkeverékkel. Amikor a gyümölcsök felolvadtak és a keverék forrni kezd vegyük le a tűzről, turmixoljuk, öntsük kedvünkre való tálaló edénybe (a maradékot kisebb befőttes üvegbe) és élvezzük. A maradékkal müzlit és süteményt is ízesíthetünk. Nem tévedés se só, se cukor nincs benne, és a ribizli miatt adalék nélül is szépen besűrűsödik.