Nők Lapja 6. hét
- Részletek
- Kategória: Hétköznapok
- Létrehozva 2024. február 18. (vasárnap) 16:16
Csütörtök: ez a heti nagy bevásárlás napja. Apa listával elindul és gyakorlatilag egész hétre bevásárol. Ha valami kihagyhatatlan akcióba botlik, azt is a kosárba teszi. Így volt most is, ezért kész tészta salátát ettünk.
Péntek: elkészült a múlt hétről áthozott disznótoros. Már nem vág senki a családból, de szerencsére nagyon finom hurkát és kolbászt lehet venni a helyi húsboltban. Egy kis reklám: Hús és csemege
Szombat: "erdélyi" zöldbableves (saját zöldbab konzervből) és megismételtük a tejfel fánkot, ami most se okozott csalódást. Ezzel a farsangi szezont lezártuk :)
Vasárnap: leánykát költöztettük vissza Debrecenbe. Nem főztünk semmit, ettük, ami szembe jött - fagyasztott pizzát a Lidl-ből.
Hétfő: nem részletezi az étrend milyen gulyáslevest illenék főzni, de én babra gondoltam (pedig a krumplis, disznóhúsost szeretem jobban, anyukám nagyon jókat főz kuktában). Gulyás nem készült, de meleg babsaláta igen.
Kedd: már megint nem készült rántott leves, de túlzásnak éreztem a marhasültet is. Nem igazán volt tervem, hogy mi lesz a vacsora. Váratlanul (ehhez nálunk csak így lehet hozzájutni) megkaptuk egy 400 Ft-os Lidl zöldségdoboz felét, és igazán jó saláta lett belőle.
Szerda: a téli levesre nagyon készültem, nem ismertem eddig ilyen babos-sárgaborsós levest, de igen kedvemre való lett. Nagy előnye, hogy kevésbé sárgaborsó ízű, így apa is többet eszik belőle. (Nem kedvence a "betonfőzelék" vagy leves). Nem túl színes a végeredmény, ezért az ünnepi fekete tányérban tálaltam, leginkább a fénykép kedvéért.
Téli leves: vágjunk össze 10 dkg vöröshagymát, egy kis zellert, zsíron megpároljuk, majd másfél liter vízzel feleresztjük. Adunk hozzá előző este beáztatott 10 dkg sárgaborsót, 10 dkg fehérbabot, két hámozott burgonyát, sót, borsot és lassan forraljuk. Ha minden megfőtt, szitán áttörjük, könnyedén berántjuk. Pirított zsemlyekockát adunk mellé.
(A bab konzerv volt, hogy hamarabb elkészüljön és nem rántottam be, így is szép sűrű volt.)
Kipróbáltam a túrós kifli receptjét is. Kb. 2 hetente bukkan fel valamilyen lekváros kifli recept, gondoltam ez se maradjon ki a sorból. Nem sikerült túl jól, de szerintem ez nem a recept hibája: nem volt itthon elég vaj, gondoltam pótolom olajjal, túróból "rögöst" sikerült beszerezni, ami szerintem áttörhetetlen. Kinyújtani még sikerült, ha nem is túl vékonyra, de utána nem ment a tekerés (szakadt, törött, ragadt) - összedolgoztam az aprított datolyával (soha többé sütésálló lekvár) és kézzel kifliket nyomorgattam belőle. Finomabb lett, mint a kép alapján gondolnánk. Lekváros kiflik kóstolás utáni sorrendje: 1. Express vajastészta, 2. olcsó, gyors lekváros kifli 3. túrós kifli
Túrós kifli: vegyünk 30 dkg tehéntúrót, áttörjük (ha húsdarálón átdaráljuk, sokkal könnyebb a munkánk), hozzáadunk 25 dkg margarint, 30 dkg lisztet, parányi sót és könnyű tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett deszkán vékonyan kisodorjuk, négyszögeket vágunk, azokat jó édes, sűrű lekvárral töltjük, kifliket vagy táskákat hajtogatunk belőle és forró sütőben sütjük. Vaníliás cukorral megszórjuk.
Összegzés: az étrend már inkább csak ötletadó, egyre lazábban kezelem, de az érdekesebb recepteket próbálon elkészíteni. A héten kimaradt receptek: kocsonya borjú- vagy sertésnyelvből, stájer metélt. Hússal jól állunk, csütörtökön a bolti salátában volt egy kis sonka, és pénteken a disznótoros. A többi nap húsmentesen telt. A hűtőben van egy kis kolbász, felvágott, akad halkonzerv - ha valakinek nagyon hiányzik már a hús pótolhatja a hiányt. Azt tapasztalom erre nem nagyon kerül sor. Maradékunk nem volt (kutyusunk szomorú is kicsit), kétszer lejárat közeli termékekből volt a vacsora. Zöldülünk lassan, remélem hamarosan a fák is...