Hamburgerzsömle

 

10 dkg vajat annyi tejjel együtt, hogy 3 decit adjon ki mikróban megmelegítem, amíg a vaj megolvad. Félreteszem, míg testmelegre hűlik, akkor hozzáadok egy evőkanálnyi cukrot és egy fél kocka élesztőt (lehet szárított is, de én a frisset jobban szeretem- a maradékot megehetjük vagy készíthetünk arcpakolást mindkét esetben hasznára válik a bőrünknek). Amikor szépen felfut hozzáadom 1/2 kg sós liszthez és dagasztom, amíg szép selymes tésztát kapok. Konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt duplájára kelesztem, nyolc darabba vágom és zsömléket formálok belőle, ismét kelesztem kb. fél órát és a tetejét megkenem tojássárgájával. Hideg sütőben kezdem el sütni, és mindig teszek egy tálkányi vizet a sütő aljába. Amikor a sütő már jó forró, egy kicsit lentebb veszem a gázt. A zsömlék kb. 30 perc alatt sülnek készre.