Sörrel kovászolt burgonyás kenyér
- Részletek
- Kategória: Kenyerek, pékáruk
- Létrehozva 2012. augusztus 27. (hétfő) 21:25
A sütés napja előtti estén fél kg lisztet és egy kocka élesztőt keverjünk el annyi sörrel, hogy kb. tejföl sűrűségű tésztát kapjunk, fedjük le és hagyjuk kelni 8-12 órát. A sütés napján főzzünk meg héjában 1,5 kg burgonyát, hámozzuk meg, törjük össze és hagyjuk langyosra hűlni. Adjunk hozzá 2,5 kg lisztet, sót, a kovászt és annyi langyos vizet, hogy lágy, de rugalmas tésztát kapjunk. Dagasszuk ki alaposan és hagyjuk meleg, nem huzatos helyen konyharuha alatt a duplájára kelni. Tegyünk a sütő aljába vízzel teli tálkát, a legmagasabb fokozaton melegítsük elő. A kenyértésztát dolgozzuk át és osszuk 8 egyenlő részre, formázzunk kis cipókat és amíg a sütő melegszik hagyjuk kelni. A tetejüket vágjuk be, kenjük meg langyos vízzel és kb. 20-30 perc alatt süssük készre. Hagyjuk kicsit hűlni és ajándékozzuk barátainknak, rokonainknak...
Én egyszerre 2-3 kenyeret tudtam sütni, így a harmadik adagot, újra átdolgoztam a második adag sütésekor, hogy ne keljen meg túlságosan.