Nyúl vadasan kuktában

Elgondolkodtam azon, hogy rezsicsökkentett esetleg inflációkövető vadas néven tegyem közzé a receptet, de végül győzött az egyszerűség. 

Vadasunk költségcsökkentett, mert nem marhából készül, nincs pácolás, sütés - az egész kb. egy óra alatt elkészíthető kuktában (ebből a főzési idő kb 40 perc). Igazi "vadasrajongók" persze elborzadva olvassák majd itt következő receptúrát, tőlük elnézést kérek.

Tegyük a kuktát (fedél nélkül) egy kis olajjal a tűzhelyre, rendezzük el az alján a nyúldarabokat és hagyjuk, hogy pirulni kezdjenek. Tisztísunk meg egy nagyobbacska fej vöröshagymát esetleg 1-2 gerezd fokhagymát és vágjuk nagyobb darabokra. Amikor a hús pirulni kezd fordítsuk meg, szórjuk rá a hagymát és hagyjuk, hogy ez az oldal is szép pirosra piruljon. Közben tisztítsunk meg 3-4 közepes répát, 2-3 db petezselymet és vágjuk fel (én zellert is tettem bele, mert az is volt a levescsomagban). Amikor a hús megpirult szórjuk rá a zöldségeket, sózzuk borsozzuk, egy babérlevelet is tegyünk bele és öntsük fel annyi vizzel amennyi éppen ellepi. Zárjuk le a kuktát. Forrástól kb. 30-percig főzzük. Hagyjuk, hogy a szelep (illetve kinek mi van a kuktáján) magától leessen. Szedjük ki a húst, ilyen szépen sikerült:

A zöldséges alaphoz adjunk mustárt, tejfölt (szükség szerint egy kis keményítőt, lisztet) és turmixoljuk simára.

Kínáljuk zsemlegombóccal (a képen látható egy félkész változat, nem én készítettem*) vagy tésztával, elszántabbak krumplipogácsát is készíthetnek hozzá.

* Vasárnap reggelenként ellátogatok a Lidlbe és az akciós, matricás húsok közül választok valamit ebédre - így mindig meglepetés, hogy mit eszünk és egy kicsit kreatívabban kell hozzállni a főzéshez. Ma nyúl és hamburger pogácsák voltak. A nyulat választottam, és amíg vásároltam próbáltam eldönteni, hogy leves (finom) vagy pörkölt (már régen főztem) legyen belőle. A már nem annyira friss akciós soron véletlenül láttam meg a német hétről maradt zsemlegomócokat - így lett vadas.