Legyen a pénteki vacsora más - 2017.03.17

"Mindig tudni lehet, mikor van péntek. Van egyfajta különleges pénteki izgalom, amely párosul a megkönnyebbüléssel, hogy ismét eltelt egy hét." Robyn Schneider

Úgy alakult, hogy a hétvége kezdete a péntek este fontos lett számunkra. Mindig igyekeztem valami családi kedvencet készíteni vacsorára, megteríteni, ünnepivé "varázsolni" az asztalt. Többnyire pizza, hamburger, lazac, tonhalas kosárka, hasábkrumpli és egyéb kedvencek készültek - mindhármunk megelégedésére. Vacsora után/közben (máskor nem eszünk a tv előtt) megnéztünk egy filmet. Eleinte rajzfilmeket, most áttértünk a klasszikus családi vígjátékokra, és ezzel együtt változtatni próbálok a vacsorán is: kóstoljunk valami újat, amit eddig még nem készítettünk!

Az első kiválasztott étel Jamie Oliver tejben sült csirkéje volt édesburgonyás zöldborsópürével. A tejben sült csirke receptjét itt-ott megváltoztattuk: egész csirke helyett combot, fahéjrúd helyett őrölt fahéjat használtunk, a tejhez egy kis fehérbort is adtunk, egyebekben követtük a recept utasításait:

A csirkét sózzunk, borsozzunk meg kevés olívaolajon serpenyőben minden oldalát pirítsuk meg. Tegyük át egy sütőtálba, tegyünk mellé ízlés szerint fokhagymagerezdeket, zsályaleveleket, citromhéjat, szórjuk meg őrölt fahéjjal. Öntsük fel annyi tej és és fehérbor keverékével, amennyi majdnem ellepi. Fedő alatt süssük 200 fokon 30-40 percig, majd süssük tovább fedő nélkül, amíg a leve besűrűsödik és a bőr megpirul.

Az édesburgonyás zöldborsópüréhez egyenlő mennyiségű fehér húsú édesburgonyát és zöldborsót puhára főztem, enyhén sóztam borsoztam és tejszínnel krémesre kevertem (a borsó miatt érdemes mixert használni).