Yorkshire puding

Karácsony táján, amikor minden főzőműsor felvonultatja nagyjait szembesülök a ténnyel, miszerint angol karácsony nem múlhat el Yorkshire puding nélkül. Igazából egyetlen jelentős angol étkezés sem mellőzheti. Erről ugyan nincsenek személyes tapasztalataim, de hinnünk kell Jamienek, Nigellának, Huhgnak és Gordonnak, hogy csak néhányukat említsem. Magyaros karácsonyi menünk nem kívánta a neves pudingot, de most hétvégén eljött a puding próbája. Az elronthatatlan Yorkshire puding így készül:

1. sütés előtt min. 15 perccel (de akár 3-4 órával) keverjünk csomómentesre 4,5 dl tejet, 25 dkg lisztet,4 nagy tojást és 2 tk. sót - mintha palacsintatésztát készítenénk

2. melegítsük elő a sütőt 200-220 fokra

3. kenjünk ki vékonyan olajjal egy 12 mélyedéses muffinformát, és 5 percig melegítsük elő a sütőben

4. vegyük ki és gyorsan töltsük bele a tésztát - nekem színültig teltek a mélyedések

5. tegyük be a sütőbe és süssük 5 percig magas hőfokon, majd mérsékeljük e hőmérsékletet 180-200 fokra

6. süssük kb. 30 percig vagy amíg a tészta megemelkedik és aranybarnára pirul (a miénk még maradhatott volna, de féltettem a még mindig sülő csirkét, így a képen is látható, hogy kicsit hamar vettem ki)

Hármunknak soknak bizonyult ez az adag, de uzsonnára vajjal és eperlekvárral is igen finom volt.