Zöldséges sólet karsttal

A fél kg babot és negyed kg árpakását (árpagyöngy, gersli) előző este áztassunk be. Másnap 2-3 fej hagymát olajon vagy zsíron pirítsunk le és futtassunk meg rajta egy kis fűszerpaprikát is. Terítsük hőálló kerámia, öntöttvas vagy zománcos, lefedhető edény aljába. Paprikát, paradicsomot, cukkínit vágjunk fel karikára és a babbal, árpagyönggyel váltakozva rétegezzük az edénybe. Időnként sózzuk, borsozzuk meg. Tegyük előmelegített sütőbe és süssük kb. másfél órát, vagy amíg a bab majdnem megpuhul. 

Közbe a karsthoz keverjünk össze negyed kg búza és negyed kg kukorica lisztet, dagasszuk egy zacskó szárított (vagy fél kocka friss) élesztőből készült kovásszal és annyi vízzel amit felvesz. Amíg a sólet sül hagyjuk kelni.

Amikor a bab már majdnem teljesen puha kanállal szaggassuk a tetejére a tésztát és süssük készre. Főzzünk hozzá tojást és azzal kínáljuk.

A karst Herbst-Krausz Zorica: Régi zsidó ételek c. könyvében megjelent receptet átalakítva készült.