New York-i sajttorta

Kb. fél liternyi kekszmorzsát (pl. Graham-keksz, zabkeksz pl. Hobbits, Győri) keverjünk össze 7 dkg olvasztott vajjal. A keveréket nyomkodjunk közepes méretű kapcsos tortaformába, hogy némileg a perem felé is felkússzon. A tortaformát tegyük tepsibe és 180 fokos sütőben süssük a kekszes tortaalapot 5 percig. (A tepsire a tortaforma alatt igazán majd csak később lesz szükség, akkor sem minden eseteben. Bizonyos napokon a sajttorta "levet" ereszt sütés közben, ami valószínűleg vaj vagy tejzsír és a sütő alján rettenetes füsttel ég.)

Vegyük ki az alapot a sütőből és hagyjuk kicsit hűlni. A sütőt hagyjuk 180-200 fokon. Fél kiló mascarpone vagy egyéb nem sós krémsajtot keverjünk habosra 10 dkg cukorral, némi vaníliával, citromlével és citromhéjjal és 2 db egész tojással, addig amíg a krém kicsit könnyebb és habosabb lesz - ne essünk túlzásokba. Öntsük a krémet az alapra és süssük 30-40 percig. Vegyük ki megint a sütőből és min. 10 percig hűtsük. A sütőt állítsuk alacsonyabb hőfokra. Egy nagy doboz (vagy 3 doboz kicsit) tejfölt keverjünk el 3 ek cukorral és óvatosan öntsük a sajt tetejére. Tegyük vissza a tortát 10-15 percre a sütőbe. 

Amikor a sütéssel végzünk tortánk még finoman "rezgős" állagú. Miután lehűl, és egy éjszakát a hűtőben tölt, akkor válik sajttortává.