Almás süti

 

1,5 kg almát hámozzunk meg, reszeljük le. Keverjük el 2-3 evőkanál cukorral és ízlés szerint fahéjjal. Hagyjuk állni. 50 dkg lisztet (finom- és réteslisztet vegyesen), 15 dkg cukrot, 25 dkg vajat, 1 egész tojást, 1 tojásfehérjét, egy tasak szárított élesztőt és egy csipet sót alaposan dolgozzunk össze. Hagyjuk egy kicsit pihenni (20 perc elegendő), gyújtsuk be a sütőt és a tepsit készítsük elő. A tésztát osszuk két részre és nyújtsunk tepsinyi méretű lapokat. Nem könnyű dolgozni vele, használhatunk bőven lisztet és a tepsiben is nyugodtan lehet kézzel igazítani rajta, a tepsiben villával szurkáljuk meg.  Az almareszelékből nyomjuk ki a levet és egyenletes rétegben lapogassuk a tésztára. Borítsuk be a második lappal, kenjük meg tojássárgájával és villával most is szurkáljuk meg egy kicsit. Forró sütőben 30-40 perc alatt süssük készre.