Bodzaszirup
- Részletek
- Kategória: Befőzés
- Létrehozva 2013. október 14. (hétfő) 18:43
A leszedett friss, érett bodzát mossuk meg és bogyózzuk le. A bogyókat rétegezzük cukorral (én barna cukrot használtam, de túl sok jelentősége nincs).
Tegyük napos ablakba és várjunk míg a cukor elolvad (ha úgy látjuk jónak néha megkeverhetjük vagy rázogathatjuk).
Ha szép az idő 1-2 hét alatt a cukor teljesen felolvad, a bodza levet ereszt.
A levet szűrjük kis üvegekbe, szűrés közben próbáljunk minél több levet kinyomkodni. A visszamaradt lekvárszerű masszát szintén töltsük befőttes üvegbe. Nyomkodjuk le jól, hogy ne maradjon légbuborék a lekvárban. Tároljuk hűvös helyen, a szirupból nátha, megfázás esetén gyerekeknek 3X1 teás- felnőtteknek 3X1 evőkanálnyit adjunk. A "lekvárból" készítsünk bodzás joghurtot (a bélflóra támogatása se árthat.).