Tökmagos pogácsa
- Részletek
- Kategória: Sós ropogtatnivalók
- Létrehozva 2012. június 04. (hétfő) 21:01
Hozzávalók: 1 kg liszt (lehet sima vagy sima és rétesliszt vegyesen)
40 dkg főtt, áttört krumpli
30 dkg pirított héj nélküli tökmag
10 dkg zsír*
25 dkg margarin (én vajat használok)
2 kis doboz kefir
2 db tojás + 1 db a kenéshez
1 db élesztő (vagy 1 kg liszhez elegendő szárított élesztő)
2 evőkanál só
A hozzávalókat összegyúrjuk (az élesztőt egy kis vizzel és cukorral előbb futtassuk fel) és ujjnyi vastagon nyújtsuk ki, közepes pogácsaszaggatóval szúrjuk ki és a tepsiben (3-4 tepsire lesz szükségünk, mert jó ha a pogácsák közt legalább másfél centinyi helyet hagyunk) kb. 30 percig hagyjuk kelni, tetejüket felvert egész tojással kenjük meg. Forró sütőben megsütjük, hagyjuk kicsit pihenni és lássunk hozzá a falatozáshoz!
* Én általában anyukám házi mangalica zsírját használom (tudom könnyű nekem). Nincs bajom az élelmiszer boltokban kapható zsírpapírba csomagolt tömbbzsírral, de aki már kóstolt igazi lágy, ikrás házi zsírt az tudja mi a különbség. Tapasztalatom szerint ebben a receptben a zsír helyettesíthető vajjal vagy zsíros tejföllel is.