Sikertelen szappanfőzés

Sikertelen szappanfőzés

Régóta olvasgatom Zilahy Ágnes Valódi Magyar Szakács Könyvét, aminek 1892-ben kiadott második bővített kiadásának újranyomott példányát sikerült antikváriumból beszereznem. A szappanfőzés 1892-ben gyakoribb háziasszonyi teendő lehetett, mint manapság

Gondosan összekészítettem a hozzávalókat, némi változtatással. A fiók teljesen megfelel az előírásoknak: nagymamám régi konyhaasztalából való.

Összeelegyítettem az alapanyagokat és bekapcsoltam az automata dunsztosomat.(Üstöm nincs, a konyhában pedig nem akartam órákig párologtatni 8 liter vizet és ki tudja milyen szaga lesz?) Amikor a zsír is felolvadt és elkezdett forrni úgy nézett ki, mint a vaníliaöntet, a szaga pedig tényleg mosószappanra emlékeztetett

A könyv szerint folyamatosan kell kevergetni, mert könnyen kifut. Ez nem habzott túlságosan, de annyi baj legyen, a nap szépen süt, lehet olvasgatni még legalább másfél óra van hátra. Eltelt az első óra és nem történt különösebb változás. Eltelt a második óra, még mindig semmi... Újabb fél óra múlva megijedtem, hogy tönkrement a befőző, mert megszűnt a forrás. Alapos vizsgálódás: az elegy átlátszóbbá vált és mintha fehér pehelyszerű darabkák úsznának benne. Az egészet átöntöttem és irány a gáztűzhely nagyobb "tűzre" van szükség. A gáztűzhelyen ismét buborékolni kezdett és fehér szappanhab jelent meg a tetején. Hurrá! A fiók és a vászon kint maradt. A hab szépen növekszik.

Kb. 5 percig azt hittem sikerült szappant főznöm, de akkor a hab egyszerűen eltűnt. Fehér darabkák úszkáltak a lében, de csak ennyi. Most mi legyen? Leszűröm, hátha a fehér darabkák szappanná állnak össze.

Másnap reggel egy szép, kőkemény enyhén zsíros tapintású mosószóda(?) tömböt találtam a formában, ami kicsit sem emlékeztet a szappanra. Nem tudom mit lehetne vele kezdeni....

Összefoglalva: a befőzőfazék nem alkalmas szappanfőzésre, az olaj nem zsír, főként nem faggyú és a mosószóda valószínűleg nem azonos a kőszódával